REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jak vybrat ten správný mixér

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Hledáte perfektní mixér, který by vám umixoval hladké, krémové, ranní smoothie, které vám tolik chutná? Mixér, který vytvoří jemnou zeleninovou omáčku, chutnou ovocnou zmrzlinu, zdravé ořechové máslo, a na který bude možné se vždy spolehnout? Zde je několik věcí, které je dobré vědět před tím, než se do takového přístroje rozhodnete investovat.


Vše, co potřebujete vědět před koupí mixéru:

1. Výkon přístroje

Nelze to zdůraznit více: výkon vašeho mixéru je VELMI důležitý. Zkuste před nákupem věnovat čas analyzování technických parametrů vybraného mixéru. Zaměřte se na výkon motoru (uváděn ve Wattech) a počet otáček za minutu. Pokud si chcete vychutnat zdravé a chutné smoothie bez nežádoucích kousků a zbytků ovoce, budete potřebovat právě mixér s vysokým výkonem motoru a schopností dosáhnout vysokého počtu otáček. Vysoký výkon (přes 1500 Wattů) je nutností, pokud chcete zpracovávat vláknité přísady, jako bylinky, nebo tvrdou zeleninu, jako je mrkev a řepa.

  • Výkon motoru
    Většina domácích mixérů má výkon mezi 200–800 Watty, ale vysokorychlostní mixéry mívají výkon mnohem vyšší. Rozdíl můžete nejen vidět, ale také ochutnat! Vysoký výkon přístroje je patrný z každého mixování. Například, vysokorychlostní mixér Optimum 9200A společnosti Froothie je vybaven motorem o neuvěřitelném výkonu 2611 Wattů, který zpracuje křupavou zeleninu i tvrdé ovoce. Za 30 sekund Vám tento mixér vyrobí nápoj smetanově hladké konzistence!
  • Otáčky za minutu
    Počet otáček za minutu také ovlivňuje výkon mixéru. Ovocné nápoje nejsou většinou tak velkým problémem a lze je vytvořit poměrně snadno s celou řadou domácích mixérů, a to i těch, které se prodávají za nižší cenu. Výzvou jsou však zelená smoothie vyráběná z kaly, špenátu, nebo mangoldu, kdy je nutné rozbít stěny rostlinných buněk. Nejvyšší nutriční hodnota se totiž skrývá právě v nich. Je tedy důležité, aby stěny rostlinných buněk byly při mixování prolomeny. Některé inženýrské výzkumy ukazují, že toho může být dosaženo mixérem s rychlostí okolo 25 000 otáček za minutu. Takové otáčky vám zajistí právě vysokorychlostní mixéry, jako je již zmiňovaný mixér Optimum 9200A. Ten dosahuje rychlosti až 48 000 otáček za minutu. Zelené smoothie se tak pro něj stává hračkou.
  • Čepele
    Na rozdíl od obecné domněnky, čepele (nože) vysokorychlostního mixéru nemusí být ostré. Ostré čepele řežou a sekají živiny, čímž mohou zničit enzymy obsažené v mixované potravině. Ničení živin a enzymů si jistě nepřeje nikdo z nás. Levné značky mixérů využívají ostré čepele, aby vynahradily nedostatečný výkon motoru. Oproti tomu, vysokorychlostní mixéry pouze lehce lámou a mixují ingredience, čímž chrání enzymy v potravinách a zajišťují tak maximální příjem živin.
 

 

2. Nádoba mixéru

Vedle technických parametrů je důležitá také samotná mixovací nádoba, a to nejenom svým objemem a tvarem, ale hlavně materiálem, ze kterého je vyrobena.

  • Materiál nádoby
    Nádoba mixéru by měla být snadno čistitelná a neměla by absorbovat chutě a barvy jídla, které v ní zpracováváte. (Zkuste přidat do připravovaného smoothie kousek červené řepy a přesně uvidíte, co máme na mysli.) Také byste se měli ujistit, že vámi vybrané zdravé suroviny nebudou zpracovávány v nádobě, která může být potenciálně nebezpečnou. Značky vysoce kvalitních mixérů, jako je Vitamix, Optimum, Omniblend, nebo Bianco, si to uvědomují a nabízejí své špičkové přístroje s nádobami vyrobenými z tritanu (trifenylmethanu). Tritan je extrémně odolný proti rozbití, nebo poškrábání, neabsorbuje vůně ani pachy a neobsahuje BPA. S takovou nádobou budete mít jistotu, že vždy připravíte zdravé a voňavé smoothie.
  • Objem nádoby
    Vždy mějte na paměti kapacitu mixovací nádoby. Je zobrazena v litrech a může se pohybovat v rozmezí od 0,25L u osobních mixérů až po 2,5L velkoobjemové nádoby. Nádoba s objemem 2,0L je nejčastěji používanou nádobou nejen v profesionálních kuchyních, ale také v rodinách – pro přípravu smoothie, ořechových másel, nebo třeba koláčů.

Nicméně, pokud jde o nádobu, pak větší neznamená vždy lepší. Je-li nádoba mixéru příliš velká, budete ji muset dostatečně naplnit přísadami tak, aby je čepele mixéru mohli dobře zpracovat. Pokud tedy kupujete mixér pouze pro sebe, nebo pro dvě osoby, může vám více vyhovovat menší nádoba.

Pokud víte, že nebudete v mixéru zpracovávat větší množství a potřebujete jej hlavně na výrobu smoothie, pak vám bude vyhovovat mixér typu Optimum NutriForce Extractor, který má jednu menší nádobu o objemu 0,45L a druhou větší na 1,0L nápoje.

Pokud máte větší rodinu, nebo plánujete vyrábět pomazánky, těsta, ořechová másla nebo mléka, pak 2,0L nádoba bude pro vás tou pravou. Můžete vyzkoušet například 2,0L Eastman Tritan copolyester nádobu, která je součástí mixéru Optimum G2.1 Platinum Series. Zajímavostí této nádoby je to, že svým designem umožňuje také mixování menšího množství surovin.

 

3. Ovládání a programy

Některé mixéry nabízejí manuální ovládání rychlosti, zatímco jiné automatické programy. Některé mixéry obě ovládání kombinují. Není snadné říci, která možnost je lepší. Většinou záleží na preferenci kupujícího.

 

4. Čištění a manipulace s mixérem

Po mixování následuje vždy čištění. Představte si, že budete mixér každý den používat k umixování ovocné nebo zeleninové šťávy. Kolik času vám zabere jeho čištění? Pokud čištění zabere příliš mnoho času, stane se obtěžujícím a mixování vám přestane dělat radost. Proto je dobré pečlivě si přečíst informace týkající se čištění mixéru a zvolit značku, jejíž čištění zabere minimum času a úsilí.

 

5. Cena mixéru

Jedno staré přísloví říká: „Platíte za kvalitu a kvalita ustojí test času.“ Toto přísloví je obzvláště pravdivé, pokud se jedná o koupi mixéru. Pořízení výkonného mixéru je sice spojeno s vyššími finančními náklady, tyto jsou však vyváženy vysokou kvalitou, která je podpořena lepšími použitými materiály a rozšířenou zárukou. Nákup profesionálního přístroje není krátkodobé řešení, ale investice, která z dlouhodobého pohledu vede k úspoře vynaložených prostředků.

 

Kompletní balíček

Shrňme tedy všechny důležité informace: Pokud uvažujete o koupi mixéru, musíte mít na paměti jeho výkon, nádobu, ovládání, čištění a v neposlední řadě také cenu. Samozřejmě, všichni konkurenti se snaží mírně nadhodnocovat výkon motoru, i otáčky za minutu tak, aby dokázali, že jejich stroj je ten nejlepší. Nenechte se tím zmást! Rozhodujícím faktorem by měla být souhra všech důležitých komponentů.

Na trhu je dnes celá řada mixérů, od drahých, vysoce výkonných, přes středně drahé, které s největší pravděpodobností umixují potřebný obsah také, ale tím jejich schopnosti končí, až po levné, které i při mixování smoothie budou mít problémy. Ty nejlepší z mixérů jsou ale hodny svojí ceny a ve finále vám peníze ušetří.

Pokud ten správný mixér již vlastníte, můžete s ním vyzkoušet například tento lahodný podzimní smoothie recept pro milovníky hroznů a hrušek:

 

Tip na recept:

Sweet September

Složení (pro 2 smoothie, každé cca 425 ml):
• Voda – 300 ml
• Modré hroznové víno – 270 g.
• Švestky – 160 g.
• Hrušky – 110 g.
• Arašídové máslo – 1 polévková lžíce.
• Vanilka – ½ vanilkového lusku, nebo ½ čajové lžičky vanilkového extraktu.

Příprava:
Vložte všechny ingredience do mixéru. Začněte vodou, přidejte hroznové víno, poté švestky a hrušky, nakonec arašídové máslo a vanilku. Směs umixujte do hladké a smetanové konzistence (Pokud používáte mixér Optimum, nemělo by to trvat déle než 30-45 sekund).

Tipy:

• Pokud nemáte silný vysokorychlostní mixér, doporučujeme použít hroznové víno bez pecek, nebo pecky předem odstranit.
• Dáváte-li přednost sladším nápojům, můžete před mixováním přidat jednu lžíci medu

Dobrou chuť!

Zdroj: www.froothie.cz

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Jubilejní Burgerfest přivítal 21 000 návštěvníků a trhnul rekord s největším burgerem

10. ročník Burgerfestu, který se o víkendu uskutečnil na holešovickém Výstavišti se skutečně vydařil. Kromě dokonalého počasí po celou dobu akce si jej užilo přes 21 000 návštěvníků a došlo i na rekord. Tím byl největší burger v České republice, který vážil 95 kg a měřil 98 na 24 cm, díky čemuž se podařilo jej zapsat i do České knihy rekordů. Celkem se na akci zkonzumovalo 45.000 burgerů v 53 bistrech a restauracích, proběhlo 10 workshopů a kuchařských show, byly zvoleny nejlepší restaurace a rozdaly se ceny v hodnotě přesahující 500 000 Kč.

číst dále ...

Červená řepa jako nepostradatelná lahůdka nejen do upršených podzimních dnů

Pro všechny milovníky barevných jídel máme skvělou zprávu. Nastává čas připravit si krásné pokrmy, které potěší na pohled v době šedivých dnů, ale zároveň budou také vitamínovou bombou, kterou v těchto dlouhých měsících jako když najdete! Červená řepa je hvězda nejen podzimní kuchyně a dokáže svou chutí pořádně překvapit. Připravte si s námi originální recepty!

číst dále ...

Celer jako výtečná surovina tentokrát v hlavní roli

Možná i vy patříte mezi ty, kteří považují celer za nudnou zeleninu, která je vhodná maximálně do vývaru či do oblíbené svíčkové. Nenechte se však mýlit a dejte mu šanci. Pověřte celer hlavní úlohou ve své kuchyni a zkuste z něj vykouzlit originální dobroty. Uvidíte, že tento zdánlivě nenápadný kousek umí pořádně překvapit!

číst dále ...

Vyhlášen byl Evropský den ekologického zemědělství, slavit se bude 23. září

Evropský parlament, Rada Evropské unie a Evropská komise, tři klíčové instituce EU, dnes podepsaly společné prohlášení, kterým oficiálně vyhlásily 23. září Evropským dnem ekologického zemědělství.

číst dále ...

Vlašské ořechy. Víte, jak s nimi nakládat?

S plody ořešáku královského se pravděpodobně setkal každý z nás. Podobnost zvrásněných jader vlašských ořechů s mozkem je velmi příznačná, neboť vysoký obsah omega-3 mastných kyselin účinně podporuje funkci mozku.

číst dále ...

Dýňová sezóna na obzoru: Připravte si originální recepty na ohni

Léto už se pomalu blíží ke konci, ale počasí ještě stále přeje grilování, a proto je nejvyšší čas si tuto oblíbenou sezónu ještě trošku užít. Zkuste si kulinářské tvoření na ohni zpestřit a vsaďte na dýně. Jejich sezóna začíná koncem srpna a trvá až do prvních mrazíků. Máte tak spoustu času vyzkoušet neotřelé recepty.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy