REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jak vybrat ten správný mixér

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Hledáte perfektní mixér, který by vám umixoval hladké, krémové, ranní smoothie, které vám tolik chutná? Mixér, který vytvoří jemnou zeleninovou omáčku, chutnou ovocnou zmrzlinu, zdravé ořechové máslo, a na který bude možné se vždy spolehnout? Zde je několik věcí, které je dobré vědět před tím, než se do takového přístroje rozhodnete investovat.


Vše, co potřebujete vědět před koupí mixéru:

1. Výkon přístroje

Nelze to zdůraznit více: výkon vašeho mixéru je VELMI důležitý. Zkuste před nákupem věnovat čas analyzování technických parametrů vybraného mixéru. Zaměřte se na výkon motoru (uváděn ve Wattech) a počet otáček za minutu. Pokud si chcete vychutnat zdravé a chutné smoothie bez nežádoucích kousků a zbytků ovoce, budete potřebovat právě mixér s vysokým výkonem motoru a schopností dosáhnout vysokého počtu otáček. Vysoký výkon (přes 1500 Wattů) je nutností, pokud chcete zpracovávat vláknité přísady, jako bylinky, nebo tvrdou zeleninu, jako je mrkev a řepa.

  • Výkon motoru
    Většina domácích mixérů má výkon mezi 200–800 Watty, ale vysokorychlostní mixéry mívají výkon mnohem vyšší. Rozdíl můžete nejen vidět, ale také ochutnat! Vysoký výkon přístroje je patrný z každého mixování. Například, vysokorychlostní mixér Optimum 9200A společnosti Froothie je vybaven motorem o neuvěřitelném výkonu 2611 Wattů, který zpracuje křupavou zeleninu i tvrdé ovoce. Za 30 sekund Vám tento mixér vyrobí nápoj smetanově hladké konzistence!
  • Otáčky za minutu
    Počet otáček za minutu také ovlivňuje výkon mixéru. Ovocné nápoje nejsou většinou tak velkým problémem a lze je vytvořit poměrně snadno s celou řadou domácích mixérů, a to i těch, které se prodávají za nižší cenu. Výzvou jsou však zelená smoothie vyráběná z kaly, špenátu, nebo mangoldu, kdy je nutné rozbít stěny rostlinných buněk. Nejvyšší nutriční hodnota se totiž skrývá právě v nich. Je tedy důležité, aby stěny rostlinných buněk byly při mixování prolomeny. Některé inženýrské výzkumy ukazují, že toho může být dosaženo mixérem s rychlostí okolo 25 000 otáček za minutu. Takové otáčky vám zajistí právě vysokorychlostní mixéry, jako je již zmiňovaný mixér Optimum 9200A. Ten dosahuje rychlosti až 48 000 otáček za minutu. Zelené smoothie se tak pro něj stává hračkou.
  • Čepele
    Na rozdíl od obecné domněnky, čepele (nože) vysokorychlostního mixéru nemusí být ostré. Ostré čepele řežou a sekají živiny, čímž mohou zničit enzymy obsažené v mixované potravině. Ničení živin a enzymů si jistě nepřeje nikdo z nás. Levné značky mixérů využívají ostré čepele, aby vynahradily nedostatečný výkon motoru. Oproti tomu, vysokorychlostní mixéry pouze lehce lámou a mixují ingredience, čímž chrání enzymy v potravinách a zajišťují tak maximální příjem živin.
 

 

2. Nádoba mixéru

Vedle technických parametrů je důležitá také samotná mixovací nádoba, a to nejenom svým objemem a tvarem, ale hlavně materiálem, ze kterého je vyrobena.

  • Materiál nádoby
    Nádoba mixéru by měla být snadno čistitelná a neměla by absorbovat chutě a barvy jídla, které v ní zpracováváte. (Zkuste přidat do připravovaného smoothie kousek červené řepy a přesně uvidíte, co máme na mysli.) Také byste se měli ujistit, že vámi vybrané zdravé suroviny nebudou zpracovávány v nádobě, která může být potenciálně nebezpečnou. Značky vysoce kvalitních mixérů, jako je Vitamix, Optimum, Omniblend, nebo Bianco, si to uvědomují a nabízejí své špičkové přístroje s nádobami vyrobenými z tritanu (trifenylmethanu). Tritan je extrémně odolný proti rozbití, nebo poškrábání, neabsorbuje vůně ani pachy a neobsahuje BPA. S takovou nádobou budete mít jistotu, že vždy připravíte zdravé a voňavé smoothie.
  • Objem nádoby
    Vždy mějte na paměti kapacitu mixovací nádoby. Je zobrazena v litrech a může se pohybovat v rozmezí od 0,25L u osobních mixérů až po 2,5L velkoobjemové nádoby. Nádoba s objemem 2,0L je nejčastěji používanou nádobou nejen v profesionálních kuchyních, ale také v rodinách – pro přípravu smoothie, ořechových másel, nebo třeba koláčů.

Nicméně, pokud jde o nádobu, pak větší neznamená vždy lepší. Je-li nádoba mixéru příliš velká, budete ji muset dostatečně naplnit přísadami tak, aby je čepele mixéru mohli dobře zpracovat. Pokud tedy kupujete mixér pouze pro sebe, nebo pro dvě osoby, může vám více vyhovovat menší nádoba.

Pokud víte, že nebudete v mixéru zpracovávat větší množství a potřebujete jej hlavně na výrobu smoothie, pak vám bude vyhovovat mixér typu Optimum NutriForce Extractor, který má jednu menší nádobu o objemu 0,45L a druhou větší na 1,0L nápoje.

Pokud máte větší rodinu, nebo plánujete vyrábět pomazánky, těsta, ořechová másla nebo mléka, pak 2,0L nádoba bude pro vás tou pravou. Můžete vyzkoušet například 2,0L Eastman Tritan copolyester nádobu, která je součástí mixéru Optimum G2.1 Platinum Series. Zajímavostí této nádoby je to, že svým designem umožňuje také mixování menšího množství surovin.

 

3. Ovládání a programy

Některé mixéry nabízejí manuální ovládání rychlosti, zatímco jiné automatické programy. Některé mixéry obě ovládání kombinují. Není snadné říci, která možnost je lepší. Většinou záleží na preferenci kupujícího.

 

4. Čištění a manipulace s mixérem

Po mixování následuje vždy čištění. Představte si, že budete mixér každý den používat k umixování ovocné nebo zeleninové šťávy. Kolik času vám zabere jeho čištění? Pokud čištění zabere příliš mnoho času, stane se obtěžujícím a mixování vám přestane dělat radost. Proto je dobré pečlivě si přečíst informace týkající se čištění mixéru a zvolit značku, jejíž čištění zabere minimum času a úsilí.

 

5. Cena mixéru

Jedno staré přísloví říká: „Platíte za kvalitu a kvalita ustojí test času.“ Toto přísloví je obzvláště pravdivé, pokud se jedná o koupi mixéru. Pořízení výkonného mixéru je sice spojeno s vyššími finančními náklady, tyto jsou však vyváženy vysokou kvalitou, která je podpořena lepšími použitými materiály a rozšířenou zárukou. Nákup profesionálního přístroje není krátkodobé řešení, ale investice, která z dlouhodobého pohledu vede k úspoře vynaložených prostředků.

 

Kompletní balíček

Shrňme tedy všechny důležité informace: Pokud uvažujete o koupi mixéru, musíte mít na paměti jeho výkon, nádobu, ovládání, čištění a v neposlední řadě také cenu. Samozřejmě, všichni konkurenti se snaží mírně nadhodnocovat výkon motoru, i otáčky za minutu tak, aby dokázali, že jejich stroj je ten nejlepší. Nenechte se tím zmást! Rozhodujícím faktorem by měla být souhra všech důležitých komponentů.

Na trhu je dnes celá řada mixérů, od drahých, vysoce výkonných, přes středně drahé, které s největší pravděpodobností umixují potřebný obsah také, ale tím jejich schopnosti končí, až po levné, které i při mixování smoothie budou mít problémy. Ty nejlepší z mixérů jsou ale hodny svojí ceny a ve finále vám peníze ušetří.

Pokud ten správný mixér již vlastníte, můžete s ním vyzkoušet například tento lahodný podzimní smoothie recept pro milovníky hroznů a hrušek:

 

Tip na recept:

Sweet September

Složení (pro 2 smoothie, každé cca 425 ml):
• Voda – 300 ml
• Modré hroznové víno – 270 g.
• Švestky – 160 g.
• Hrušky – 110 g.
• Arašídové máslo – 1 polévková lžíce.
• Vanilka – ½ vanilkového lusku, nebo ½ čajové lžičky vanilkového extraktu.

Příprava:
Vložte všechny ingredience do mixéru. Začněte vodou, přidejte hroznové víno, poté švestky a hrušky, nakonec arašídové máslo a vanilku. Směs umixujte do hladké a smetanové konzistence (Pokud používáte mixér Optimum, nemělo by to trvat déle než 30-45 sekund).

Tipy:

• Pokud nemáte silný vysokorychlostní mixér, doporučujeme použít hroznové víno bez pecek, nebo pecky předem odstranit.
• Dáváte-li přednost sladším nápojům, můžete před mixováním přidat jednu lžíci medu

Dobrou chuť!

Zdroj: www.froothie.cz

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert. Znáte slovenský Štědrák? A co francouzský Bûche de Nöel? V tomto článku najdete inspiraci na 10 nejznámějších sladkých vánočních dezertů z celého světa.

číst dále ...

5 receptů na nepečené cukroví, které by nemělo na vaši vánoční tabuli chybět

Nemáte čas na pečení cukroví? Nevadí, zkuste nepečené varianty vánočních cukrovinek. Nebudete muset sedět hodiny u trouby a hlídat, aby se nepřipálily, a zamilujete si je pro jejich jednoduché zpracování. Nepečené druhy jsou velmi oblíbené také161 u dětí, které vám s jejich přípravou určitě rády pomohou.

číst dále ...

Bagetu za odběr: Bageterie Boulevard hledá v kampani nové dárce krevní plazmy

Bageterie Boulevard ve spolupráci s Ústřední vojenskou nemocnicí ve Střešovicích spouští kampaň na podporu dárců krve a krevní plazmy. Za každé darování nabízí firma dárcům voucher na jednu Rychlovku k doplnění energie po odběru. Cílem kampaně je nejen zvýšit počet dárců, ale také povědomí o důležitosti odběrů krve a jejích složek a v současné době i tzv. rekonvalescentní plazmy, tedy plazmy obsahující protilátky od osob, které prodělaly infekci SARS-CoV-2 nebo onemocnění covid-19. Tato plazma se podává hospitalizovaným pacientům se středně závažným a těžším průběhem onemocnění covid-19 a díky obsaženým protilátkám zabraňuje množení viru v těle a pomáhá při léčbě.

číst dále ...

Ochutnejte pravé sicilské cannoli!

Cannoli je typický italský dezert ve tvaru trubiček, jehož kolébkou je Sicílie, proto bývají často označovány také jako cannoli siciliani. Tradičně se toto pečivo plní sýrem ricotta a připravovat jej lze na různé způsoby – kraje se zdobí drcenými pistáciemi či ořechy, čokoládou, koktejlovými třešněmi, kandovaným ovocem či strouhanou citrusovou kůrou.

číst dále ...

Mák, dýně a mrkev – 3 podzimní recepty na podporu imunitu

Zatímco pro někoho je podzim časem dlouhých procházek a večerů u krbu s knihou, pro ty se slabší imunitou nastává čas viróz a nekončící rýmy. Zde je několik receptů z lokálních surovin, které zpříjemní podzimní dny a zároveň prospějí zdraví i imunitnímu systému.

číst dále ...

Užijte si vánoční atmosféru společně a upečte si s dětmi perníkovou chaloupku

Nejkrásnější svátky v roce se pomalu blíží a vy si už jistě lámete hlavu tím, abyste vše stihli, měli včas napečeno a dopřáli svým blízkým to nejlepší. Zkuste ale trošku zvolnit a užít si svátky v poklidu s těmi, kteří jsou vám nejblíž. Zapalte si vonné svíčky, pusťte si koledy a upečte si s dětmi sen každé ratolesti – perníkovou chaloupku. Úspěch je předem zaručen, a navíc si užijete spoustu legrace.

číst dále ...

Vánoční cukroví jinak: Dejte sbohem pšeničné mouce a vyzkoušejte neobvyklé druhy

Perníčky, rumové kuličky i oblíbené linecké – zkuste při pečení cukroví místo klasické pšeničné mouky a z nich připravených ingrediencí zapojit jiné alternativy. Uvidíte, že vánoční tabuli obohatí nejen svou neobyčejnou chutí, ale také nutriční hodnotou a lehkostí. Ta se o Vánocích obzvláště hodí, protože na dietu obvykle není ani pomyšlení!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy