REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Houby, rady a tipy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Stravitelnost hub podpoříme, jestliže je při dušení osolíme a zakapeme citronem. Tvrdší houby musíme dusit nejméně 25 až 30 minut …


  • Sušení hub je nejstarší a nejvíce používaný druh konzervace. Houby k sušení musí být čerstvé, nepřezrálé a zdravé. Houby krájíme nerezovými noži na plátky silné asi 4 mm. Plátky se kladou na plechy, vzájemně se nesmějí překrývat. Předsoušet se mohou na slunci nebo i v chládku, dosoušet v sušárně nebo otevřené troubě při teplotě 30-40 °C tak dlouho, dokud jsou na povrch lepkavé. Pak se dosuší při maximální teplotě 80 °C. Správně usušené houby se musí lámat. Pokud nechceme, aby se do sušených hub dali moli, smícháme je s trochou soli.
  • Připravujeme-li houbovou smaženici, dobře nakrájené houby osolíme a dusíme ve vlastní šťávě. Teprve po chvíli přidáme tuk. Může se totiž stát, že přidáme-li tuk hned, houby ztvrdnou. Dochutíme je solí, mletým pepřem anebo kmínem.
  • Chceme-li houby uchovat co nejvíce čerstvé, zavařujeme je do patentních sklenic – houby neztratí chuť ani vůni. Houby očistíme, nakrájíme a mírně podusíme ve vlastní šťávě. Když jsou téměř vysmahlé, vrství se tak, aby láhve vyplňovaly do 3/4. Uzavřeme a sterilujeme ve 100 °C 60 minut. Při dušení můžeme přidat i máslo.
  • Suché houby musíme předem namáčet. Pro rychlejší přípravu je výhodnější, jestliže je mezi dvěma papíry válečkem na nudle rozdrtíme na prášek. Ten uchováváme v uzavřené láhvi a přidáváme do pokrmů jako koření.
  • Chceme-li sušené houby použít do zapékaných pokrmů, namočíme je předem do mléka a necháme chvíli nabobtnat.
  • Při zavařování podzimních hub ve slaném nálevu, přidáme do nálevu na 1 litr asi 20 g kyseliny citrónové, aby houby zbělely.
  • Houby můžeme uchovávat i mražením v chladničce. Zmrazujeme je co nejdříve. Houby očistíme, malé necháme vcelku a velké nakrájíme na menší kusy. Předvaříme je ve slaném nálevu 2-4 minuty. Houby, které mění barvu, můžeme namočit do roztoku s kyselinou citrónovou. Potom je scedíme, ochladíme studenou vodou, necháme okapat a zcela vychladnout. Nasucho zmrazené houby ukládáme do mikrotenových sáčků.
  • Houby mrazíme v takovém množství, abychom jednu várku měli na jedno použití. Nerozmrazujeme je zcela, pouze je necháme povolit. Zmrazené houby už znovu nezamrazujeme.
  • Čerstvé houby uchováme v chladničce pod vlhkou utěrkou, nebo v propíchaném papírovém sáčku.
  • Houby se nesnášejí s alkoholem. Zapíjíme je raději pouze malou sklenkou piva. Rozhodně není vhodné víno, které s houbami kvasí.

Autor: Jaroslav Vašák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Co je to půst? A proč ho držet?

Vyzkoušejte si, zda vašemu tělu neprospěje začít jíst střídmě, jak to dělaly vaše babičky a prababičky. Po hojných a výživných vánočních svátcích začali naši předkové slavit další blahobytný svátek plný domácích zabíječek, pečené drůbeže a koblih, byl to masopust. Masopustem je označováno více jak 40 denní období od Tří králů 6.1. až do Popeleční středy. Po tomto období hojnosti však v minulosti vždy následoval půst. Před svátky jara Velikonocemi a Kristovým zmrtvýchvstáním bylo potřeba očistit tělo i mysl a začít žít střídměji. A k tomu byl dobrý právě půst, který tehdy trval 6 týdnů.

číst dále ...

Jarní detox chutně a zdravě? Vyzkoušejte recepty z rostlinné stravy

S příchodem jara je v posledních letech čím dál populárnější dopřávat si takzvaný jarní detox organismu. Metod, jak ho docílit, je celá řada. Ideální je zvolit takovou cestu, kterou si neublížíme a bude nám příjemná i dlouhodoběji. Jedině tak totiž svému tělu dopřejeme skutečně to, co po zimě potřebuje. V žádném případě není nutné držet úplný půst, popíjet jen ovocné šťávy nebo třeba několik dnů po sobě jíst stejné jídlo. Bohatě stačí jídelníček s příchodem jara vhodně odlehčit a dopřát si na vitamíny bohatou rostlinnou stravu. Chcete-li letos očistu těla zkusit s chutí, rozumem a pestrou chutnou stravou, nechte se inspirovat recepty na chutné jarní menu od České veganské společnosti.

číst dále ...

Odlehčená oblíbená jídla, která potěší celou rodinu

Přemýšlíte, jak překvapit a hlavně nasytit vaše strávníky? Pořád probíráte nové recepty? Už nehledejte a vyzkoušejte osvědčené klasiky, ale nově s kuřecím mletým masem. Mleté maso je velmi univerzální a skvěle nahradí vepřové a hovězí maso. Zároveň je lehce stravitelné a bohaté na řadu potřebných vitamínů a podporuje nárůst a regeneraci svalové hmoty. Připravte si doma mini burgery, kuřecí tatarák, knedlíčky do polévky, sekanou, karbanátky nebo se inspirujte světovými hity jako jsou špagety bolognese, skotská vejce nebo chilli con carne. S novinkou Kuřecím steakem bez kůže mletým od Drůbežářského závodu Klatovy s 99% podílem masa vykouzlíte výtečnou hostinu na všechny způsoby.

číst dále ...

Zažeňte únorovou únavu pomocí těchto receptů

V druhém letošním měsíci potřebujeme doplnit síly po dlouhé zimě a temných dnech. Čím si tedy podmaní únor naše chuťové pohárky? Ideálně něčím zemitým a hutnějším, ale zároveň dobře stravitelným. Pojítkem všech našich receptů jsou proto zelenina a ovoce doplněné o vydatnější suroviny, jako je tvaroh, zvěřina, sýr nebo smetana. Čeká na vás polévka z pečené cibule, jelení hřbet s restovanou zeleninou, pečená mrkev s tvarohem a jako dezert jablečné řezy se zakysanou smetanou. Díky čemu budou vaše pokrmy dokonalé? Především díky tomu, že přemýšlíte o výběru surovin a kupujete ty kvalitní, což na ně prozradí mj. také značky kvality potravin na jejich obalech. Jedná se např. o Klasu nebo Regionální potravinu.

číst dále ...

Zkroťte chutě na sladké, aneb 5 tipů ke sladkému životu bez cukru

V posledních letech se stal cukr v očích nás, spotřebitelů, stále více hlídanou surovinou. Na tento trend tak začali reagovat i výrobci, jenž chtějí svým zákazníkům poskytnout oblíbené produkty v alternativě bez bílého cukru. Sladké chuti se přitom nemusíme vyhýbat úplně, stačí sáhnout po produktech, za jejichž sladkou chutí stojí například ovoce, nebo přírodní sladidla, jako třeba čekanka. Jak zkrotit chutě, když se dožadují většího množství sladkostí, než tělo potřebuje?

číst dále ...

Svačinové pomazánky, TOP výběr těch nejlepších receptů z databáze kuchařky ReceptyOnLine.cz

Jednoduché recepty na úžasné pomazánky servírované jen tak, namazané na pečivu. Některé se dají používat i jako dipy, k namáčení krekrů či kousků zeleniny, jiné lze využít i na potření chlebíčků, či kanapek. Ovšem především je využijeme na přípravu chutných svačinek do školy, práce či na výlet. V tomto výběru svačinových pomazánek najdete 24 vyzkoušených receptů!

číst dále ...

Nealko koktejlová inspirace na druhou polovinu únorové výzvy

Polovina Suchého února je za námi a možná už vás přepadá chuť na některý z oblíbených míchaných drinků. Dobrou zprávou je, že si jejich lahodnou chuť můžete užít, aniž byste svůj únorový závazek porušili. S nealkoholickými šumivými víny Bohemia Sekt a sirupy Monin vás čeká dokonalá nealko-koktejlová paleta chutí, vůní a barev. Který z následujících drinků vás láká vyzkoušet jako první?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy