REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hlíva plicní

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Roste v trsech v lokalitách, kde se nachází vykácené části listnatých lesů, všude tam kde jsou několik let ponechány ležící kmeny a větve.


Atlas hubLatinsky: Pleurotus polmonarius

Jedlá ……………… jde o vynikající houbu, která je všestranně upotřebitelná

Doba výskytu: jaro až léto

Místy je velmi hojná. Hlívu plicní poznáme podle trsnatých, světle zbarvených plodnic a podle toho, že roste v letních měsících. V dospělosti a při zasychání plodnice často žloutnou, proto se jí ve starší literatuře říkalo hlíva žloutnoucí.

Atlas hubKlobouk hlívy plicní je 5 – 12 cm veliký. Tvar klobouku je nejprve lopatkovitý, pak lasturovitý. Povrch je hladký a lysý. Zbarven je od bělavé barvy přes krémovou až do šedohnědé. Lupeny jsou pružné, bělavé až krémové sbíhají daleko na třeň, stářím žloutnou. Třeň je buď výstřední nebo boční 2 – 6 cm dlouhý, bělavý, dole plstnatý. Dužnina je v mládí šťavnatá a pružná, ve stáří sušší a dosti tuhá, za čerstva bělavá s nenápadnou vůní a nasládlou chutí, při zasychání žloutne. Výtrusný prach je zbarven lilákově.

Je zaměnitelná za hlívu dubovou, která má ovšem plstnatý klobouk a vyskytuje se zejména na smrcích. Podobná je také hlíva ústřičná, která roste od podzimu do jara a je šedá až hnědá. Hlívy dubová i ústřičná jsou houby jedlé.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy