REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Cejn velký – Abramis brama


Má výrazně vysoké a ze stran zploštělé tělo; výška těla je v délce těla obsažena 2,5-3 krát. Hlava je v poměru k velikosti těla malá, s velkým okem. Ústa mají spodní postavení a jsou vysunovatelná, což umožňuje cejnu velkému sběr potravy ze dna. Tělo je kryté velkými, poměrně snadno uvolnitelnými šupinami. V době tření se u samců objevuje výrazná třecí vyrážka po celém těle.V postranní čáře je 50-59 šupin, požerákové zuby jsou v jedné řadě.

Cejn velký se u nás často kříží s cejnkem malým, méně často i s ploticí obecnou. Maso má chutné, tučné. Je poměrně kvalitní a velmi chutné, osvědčené je zpracovat početný úlovek uzením. Do rybníků se nehodí, neboť konkuruje potravou kaprům. V dunajské oblasti žijí cejn siný (slov. pleskáč siný) a cejn perleťový (slov. pleskáč tuponosý).<-p>


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy