REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Batáty – patáty


Bot. název Impomoea batatas. Sladké brambory kořenové hlízy povijnice jedlé vřetenovitého tvaru. Obsahují cukr a škrob. V tropických oblastech nahrazují brambory. Tyto brambory se pečou většinou v troubě a podávají se ve slupce s čerstvým máslem.

Lze je však připravovat i jako brambory obyčejné, pokud se připravují smažené, je nutno je co nejrychleji podávat, neboť brzy měknou. Pěstují se v Asii, Africe a Americe. Bývají bílé, červené a žluté. Připravují se jako brambory a mohou se vařit, smažit, můžeme z nich připravit i bramborovou kaši a použít je jako náplň do zeleninového koláče. Batátový salát se připravuje v Jižní Americe, který zde nahrazuje naše brambory.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy