REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Domácí jahodový sirup s mátou nebo rebarborou, limonáda nebo střik!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Milujete jahody? Tomáš pro Vás připravil dva super recepty na marmeládu a sirupy, kdy zpracujete naprosto celé jahody, i stopky a odřezky! A nakonec si za odměnu po dovedné práci můžete dát skvělý jahodovo-rabarborový střik! Tak hurá do toho, ať je hned hotovo!


Jahodovo rebarborová marmeláda a sirup

  • 2 hrnky očištěných jahod
  • 2 hrnky nakrájené a očištěné rebarbory
  • Hrnek světlého třtinového cukru
  • citrónová kůra z jednoho citrónu

Omyté jahody zbavíme vršků, ale nevyhazujeme, využijeme je hned v následujícím receptu na jahodový sirup za studena. Jahody přepůlíme a vložíme do hrnce. Dva hrnky očištěné rebarborové nati nakrájíme na malé kousky, přidáme k jahodám a přisypeme jeden hrnek světlého třtinového cukru. Přilijeme hrnek vody. Přidáme kůru z jednoho citrónu a necháme vše přijít k varu. Poté stáhneme na mírný oheň a necháme ještě 20 minut povařit. Lehce vychladlou směs scedíme přes plátno do vymyté láhve. Zbytek dužiny vložíme z plátna zpět do hrnce a znovu zahřejeme až k bodu varu. Poté přendáme do vyvařené zavařovací sklenice, uzavřeme a dáme dnem vzhůru. A rázem máme jak marmeládu, tak i sirup.

Limonádu vytvoříte tak, že rozmícháte panáka sirupu se sodovkou. Skvělá a zdravá varianta limonády na léto nejen pro děti.

Tomášův tip: Vyrobte si skvělý osvěžující jahodovo-rebarborový střik. Do sklenice s ledem nalijte panáka sirupu, přidejte 2 panáky šumivého vína a půl panáka sody. Dozdobte jahodou, snítkou bazalky nebo máty a užívejte horké letní dny!

 

Jahodový sirup za studena ze zbytků jahod

Zavařovací sklenice A

  • 2 hrnky odřezků z jahod
  • 1 hrnek světlého třtinového cukru
  • Necháme 24 hodin odležet v chladničce.

Zavařovací sklenice B

  • 1 hrnek máty
  • 1/2 hrnku nefiltrovaného bio jablečného octa
  • Necháme 24 hodin odležet v chladničce.

Po 24 hodinách vyndáme mátu z octa (sklenice B) a přelijeme do první sklenice (A) s jahodami a cukrem. Tuto směs opět necháme v lednici dalších 24 hodin. Pak vše vložíme do mixéru a rozmixujeme. Poté přepasírujeme přes jemné sítko do vyvařené láhve a sirup nebo tzv. Shrub je na světě!

Tomášův tip: Díky použitému octu nemusíte dále konzervovat, navíc jste použili nefiltrovaný a ten stále pracuje, takže vám sirup stále dozrává. Já ho používám klidně rok a je super, jak se postupem času jeho chuť mění. A jak na svěží limonádu? Stačí zalít sodovkou, dozdobit mátou a pro větší osvěžení můžete klidně přidat led.

 

Autor receptů: Tomáš Kubíček, barman

Pořad na YouToube: Na Baru

www.nabaru.cz

Facebook: Na Baru

Instagram: nabaru.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Vhodné potraviny využívané při dietě

Článek pana Jaroslava Vašáka. Potraviny, které vám umožní snížit váhu. Víte které suroviny jsou pro dietu ty nejvhodnější? Tak například artyčoky, avokáda, čekanky, datle, fazolové lusky, grapefruity… Ano, ať už držíte jakoukoliv dietu, je třeba, při přípravě dietních pokrmů, vybrat ty potraviny, po kterých se hubne.

číst dále ...

Jarní detox chutně a zdravě? Vyzkoušejte recepty z rostlinné stravy

S příchodem jara je v posledních letech čím dál populárnější dopřávat si takzvaný jarní detox organismu. Metod, jak ho docílit, je celá řada. Ideální je zvolit takovou cestu, kterou si neublížíme a bude nám příjemná i dlouhodoběji. Jedině tak totiž svému tělu dopřejeme skutečně to, co po zimě potřebuje. V žádném případě není nutné držet úplný půst, popíjet jen ovocné šťávy nebo třeba několik dnů po sobě jíst stejné jídlo. Bohatě stačí jídelníček s příchodem jara vhodně odlehčit a dopřát si na vitamíny bohatou rostlinnou stravu. Chcete-li letos očistu těla zkusit s chutí, rozumem a pestrou chutnou stravou, nechte se inspirovat recepty na chutné jarní menu od České veganské společnosti.

číst dále ...

Odlehčená oblíbená jídla, která potěší celou rodinu

Přemýšlíte, jak překvapit a hlavně nasytit vaše strávníky? Pořád probíráte nové recepty? Už nehledejte a vyzkoušejte osvědčené klasiky, ale nově s kuřecím mletým masem. Mleté maso je velmi univerzální a skvěle nahradí vepřové a hovězí maso. Zároveň je lehce stravitelné a bohaté na řadu potřebných vitamínů a podporuje nárůst a regeneraci svalové hmoty. Připravte si doma mini burgery, kuřecí tatarák, knedlíčky do polévky, sekanou, karbanátky nebo se inspirujte světovými hity jako jsou špagety bolognese, skotská vejce nebo chilli con carne. S novinkou Kuřecím steakem bez kůže mletým od Drůbežářského závodu Klatovy s 99% podílem masa vykouzlíte výtečnou hostinu na všechny způsoby.

číst dále ...

Zažeňte únorovou únavu pomocí těchto receptů

V druhém letošním měsíci potřebujeme doplnit síly po dlouhé zimě a temných dnech. Čím si tedy podmaní únor naše chuťové pohárky? Ideálně něčím zemitým a hutnějším, ale zároveň dobře stravitelným. Pojítkem všech našich receptů jsou proto zelenina a ovoce doplněné o vydatnější suroviny, jako je tvaroh, zvěřina, sýr nebo smetana. Čeká na vás polévka z pečené cibule, jelení hřbet s restovanou zeleninou, pečená mrkev s tvarohem a jako dezert jablečné řezy se zakysanou smetanou. Díky čemu budou vaše pokrmy dokonalé? Především díky tomu, že přemýšlíte o výběru surovin a kupujete ty kvalitní, což na ně prozradí mj. také značky kvality potravin na jejich obalech. Jedná se např. o Klasu nebo Regionální potravinu.

číst dále ...

Zkroťte chutě na sladké, aneb 5 tipů ke sladkému životu bez cukru

V posledních letech se stal cukr v očích nás, spotřebitelů, stále více hlídanou surovinou. Na tento trend tak začali reagovat i výrobci, jenž chtějí svým zákazníkům poskytnout oblíbené produkty v alternativě bez bílého cukru. Sladké chuti se přitom nemusíme vyhýbat úplně, stačí sáhnout po produktech, za jejichž sladkou chutí stojí například ovoce, nebo přírodní sladidla, jako třeba čekanka. Jak zkrotit chutě, když se dožadují většího množství sladkostí, než tělo potřebuje?

číst dále ...

Svačinové pomazánky, TOP výběr těch nejlepších receptů z databáze kuchařky ReceptyOnLine.cz

Jednoduché recepty na úžasné pomazánky servírované jen tak, namazané na pečivu. Některé se dají používat i jako dipy, k namáčení krekrů či kousků zeleniny, jiné lze využít i na potření chlebíčků, či kanapek. Ovšem především je využijeme na přípravu chutných svačinek do školy, práce či na výlet. V tomto výběru svačinových pomazánek najdete 24 vyzkoušených receptů!

číst dále ...

Nealko koktejlová inspirace na druhou polovinu únorové výzvy

Polovina Suchého února je za námi a možná už vás přepadá chuť na některý z oblíbených míchaných drinků. Dobrou zprávou je, že si jejich lahodnou chuť můžete užít, aniž byste svůj únorový závazek porušili. S nealkoholickými šumivými víny Bohemia Sekt a sirupy Monin vás čeká dokonalá nealko-koktejlová paleta chutí, vůní a barev. Který z následujících drinků vás láká vyzkoušet jako první?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy