REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Domácí jahodový sirup s mátou nebo rebarborou, limonáda nebo střik!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Milujete jahody? Tomáš pro Vás připravil dva super recepty na marmeládu a sirupy, kdy zpracujete naprosto celé jahody, i stopky a odřezky! A nakonec si za odměnu po dovedné práci můžete dát skvělý jahodovo-rabarborový střik! Tak hurá do toho, ať je hned hotovo!


Jahodovo rebarborová marmeláda a sirup

  • 2 hrnky očištěných jahod
  • 2 hrnky nakrájené a očištěné rebarbory
  • Hrnek světlého třtinového cukru
  • citrónová kůra z jednoho citrónu

Omyté jahody zbavíme vršků, ale nevyhazujeme, využijeme je hned v následujícím receptu na jahodový sirup za studena. Jahody přepůlíme a vložíme do hrnce. Dva hrnky očištěné rebarborové nati nakrájíme na malé kousky, přidáme k jahodám a přisypeme jeden hrnek světlého třtinového cukru. Přilijeme hrnek vody. Přidáme kůru z jednoho citrónu a necháme vše přijít k varu. Poté stáhneme na mírný oheň a necháme ještě 20 minut povařit. Lehce vychladlou směs scedíme přes plátno do vymyté láhve. Zbytek dužiny vložíme z plátna zpět do hrnce a znovu zahřejeme až k bodu varu. Poté přendáme do vyvařené zavařovací sklenice, uzavřeme a dáme dnem vzhůru. A rázem máme jak marmeládu, tak i sirup.

Limonádu vytvoříte tak, že rozmícháte panáka sirupu se sodovkou. Skvělá a zdravá varianta limonády na léto nejen pro děti.

Tomášův tip: Vyrobte si skvělý osvěžující jahodovo-rebarborový střik. Do sklenice s ledem nalijte panáka sirupu, přidejte 2 panáky šumivého vína a půl panáka sody. Dozdobte jahodou, snítkou bazalky nebo máty a užívejte horké letní dny!

 

Jahodový sirup za studena ze zbytků jahod

Zavařovací sklenice A

  • 2 hrnky odřezků z jahod
  • 1 hrnek světlého třtinového cukru
  • Necháme 24 hodin odležet v chladničce.

Zavařovací sklenice B

  • 1 hrnek máty
  • 1/2 hrnku nefiltrovaného bio jablečného octa
  • Necháme 24 hodin odležet v chladničce.

Po 24 hodinách vyndáme mátu z octa (sklenice B) a přelijeme do první sklenice (A) s jahodami a cukrem. Tuto směs opět necháme v lednici dalších 24 hodin. Pak vše vložíme do mixéru a rozmixujeme. Poté přepasírujeme přes jemné sítko do vyvařené láhve a sirup nebo tzv. Shrub je na světě!

Tomášův tip: Díky použitému octu nemusíte dále konzervovat, navíc jste použili nefiltrovaný a ten stále pracuje, takže vám sirup stále dozrává. Já ho používám klidně rok a je super, jak se postupem času jeho chuť mění. A jak na svěží limonádu? Stačí zalít sodovkou, dozdobit mátou a pro větší osvěžení můžete klidně přidat led.

 

Autor receptů: Tomáš Kubíček, barman

Pořad na YouToube: Na Baru

www.nabaru.cz

Facebook: Na Baru

Instagram: nabaru.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Rajčata, nejoblíbenější zelenina Čechů

Rostou skoro všude a milují je po celém světě. U nás se ale rajčata začala konzumovat až od 19. století, a navíc byla zpočátku považována za jedovatá. To už je ale dávno zapomenuto. Dnes už víme, že obsahují plno vitaminů, antioxidantů a minerálů. Proto není divu, že jich ročně v průměru spotřebujeme až 12 kg. Jelikož jsou rajčata tak populární, vyzpovídala Akademie kvality Alici Kouřilovou, vedoucí kanceláře Zelinářské unie Čech a Moravy.

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Melounová kuchařka – výběr 18 TOP receptů z melounu

Sezóna melounů nám každý rok umožní připravit některé skvělé recepty právě ze sladké dužiny jak vodního melounu, tak i z dalších druhů této sladké pochutiny. Vybrali jsme pro vás z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz naše nejlepší vyzkoušené recepty právě na sladké melouny.

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy