REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Cukry tělo potřebuje, rozložte si jejich denní příjem správně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ačkoliv je omezování cukru v posledních letech velkým tématem, je téměř nemožné vyhnout se mu úplně. Mnohdy se totiž nachází i v potravinách, v kterých bychom jej nečekali, jako např. v pečivu. I proto se v kuchyních českých hospodyněk stále častěji objevují inovativní sladidla namísto rafinovaného cukru. Sladkou chuť si ale nemusíme definitivně odpírat. Důležitou roli hraje správný výběr kvalitních „cukrů“ a jejich vyvážený příjem.


Křupavé ráno bez cukru

Sladká snídaně není žádný velký hřích, protože tělo si v průběhu celého dne s přijatými kaloriemi hravě poradí. Není ale důvod rozhoupat hladinu krevního cukru už od rána. Neprospěje to zdraví, náladě ani pracovnímu či studijnímu výkonu. Potřebujete-li se ráno pořádně nastartovat a cítit se sytě, sáhněte po inovativním Super Mysli bez přidaného cukru od Emca. Kombinace komplexních sacharidů a vlákniny nerozkolísá hladinu vašeho krevního cukru, a tak nekolísá ani vaše nálada a pracovní výkon.

 

 

Příchuť s lyofilizovanými jahodami nově doplnily další dvě varianty – čokoláda & kokos a ořechy & mandle. „Vláknina, kterou sladidlo z čekankového kořene přináší, snižuje glykemický index a působí tak příznivě na hladinu krevního cukru. Stejný efekt přinese také vydatná porce bílkovin,“ říká nutriční specialistka Hana Střelečková. Proto je kombinace Super Mysli a bílého jogurtu skvělým začátkem dne. V první polovině dne se také hodí zařadit ovoce, které přináší další dávku vlákniny, přičemž minimální doporučená denní dávka je 1 porce, tedy 1 kus jablka, broskve. U drobného ovoce (bobulovité plody) se za 1 porci považuje 1 hrst.

 

Ani lehký, ani těžký

Ačkoliv je oběd hlavním jídlem dne, často se stává, že ho zanedbáme. Buď z nedostatku času, příležitosti, anebo proto, že nevíme jak na něj. Pokud je oběd příliš lehký, např. zeleninový salát, tak nás z nedostatku sacharidů a bílkovin začne brzy honit mlsná. Pokud je naopak moc těžký, tělo vydá spoustu energie na strávení jídla a my budeme po zbytek dne nepoužitelní. Jak je to s cukry v čase oběda? Obědový talíř je optimální rozdělit na třetiny – třetina sacharidů, třetina proteinů a třetina zeleniny, to vše doplněné alespoň minimem tuků. „Sacharidovou část je ideální pokrýt celozrnnými obilovinami, které mají vysoký obsah vlákniny i blahodárných živin, které tělo ocení. Pasé nemusí být ani sladké dezerty, když sáhnete po lehčích variantách z jogurtu, tvarohu nebo ovoce,“ vyjadřuje se nutriční specialistka Hana Střelečková.

 

Závěr dne je rozhodující

Večeře je zúčtováním celého dne. Pokud nejste ve speciálním dietním režimu, není třeba podléhat mýtům, že sacharidy jsou k večeři nevhodné. Na paměti bychom měli mít, že celkový denní energetický příjem by neměl překročit energetický výdej – a to nejen při hubnutí, ale obecně pro správné fungování celého organismu. Za celý den bychom tedy měli tělu dopřát optimální příjem bílkovin, tuků i sacharidů. Obzvlášť pokud se v průběhu dne odbýváte nebo zařadíte na odpoledne či v podvečer sportovní aktivitu, není důvod si porci sacharidů k večeři odříkat. Důležitý je v tuto chvíli výběr správného zdroje a množství.

„Sacharidy tvoří doplněk večerního jídla nikoliv jeho základ. Talíř plný bílých těstovin přinese jen přebytek kalorií, které tělo už ve večerním klidovém režimu nespotřebuje, a tak hrozí, že si zaděláte na nehezké tukové zásoby. Ideální jsou luštěniny, které současně se sacharidy doplní i bílkovinu, celozrnný kuskus či bezlepkové varianty jako pohanka, quinoa nebo rýže,“ uzavírá Hana Střelečková. Platí také, že večerní jídlo by nemělo být příliš tučné ani kořeněné. To by mohlo narušit usínání a klidný spánek.

 

Produktový tip:

 

 

Super Mysli bez přidaného cukru

Také nejraději začínáte ráno s miskou křupavého müsli? Vsaďte na Super Mysli od Emca, které neobsahuje žádný přidaný cukr, a přitom skvěle chutná. Za sladkou chutí a křupavostí stojí přírodní sirup z kořene čekanky, který kromě prospěšné vlákniny dodává i lahodnou nasládnou chuť. „Vláknina z čekankového kořene, kterou sladidlo přináší, snižuje glykemický index a působí tak příznivě na hladinu krevního cukru,“ říká nutriční specialistka Hana Střelečková. Oblíbenou jahodovou příchuť v řadě mysli bez přidaného cukru nově doplnily dvě další příchutě – čokoláda & kokos a ořechy & mandle.

Doporučená cena: 94,90 Kč

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Makový superpanáček mezi rostlinnými proteiny

Český výrobce přírodních potravin NATU přichází s novinkou – širokou nabídku rostlinných proteinů doplňuje o nového, makového superhrdinu – makový proteinový prášek. Je výjimečný nejen obsahem bílkovin, ale i velkým množstvím vápníku a taky skvělou chutí.

číst dále ...

Jablečné recepty ze statku

Sklizeň začíná a co může být lepšího než se probudit do slunného rána s ovocnými sady pod okny. Mnoho statků v Jižním Tyrolsku se zabývá pěstováním jablek a vyrábějí z nich nejeden kvalitní produkt. Jablečné sady se totiž rozléhají na 18 400 hektarech, díky kterým paří mezi největší uzavřené pěstitelské oblasti v Evropské unii. Na několika statcích si můžete vychutnat také kulinářské zážitky a pokud se budete chtít nějakému přiučit, selka vás recept ráda naučí. Malou ochutnávku z jihotyrolské kuchyně vám přinášíme i my v podobě tří jablečných receptů ze statků sdružení Roter Hahn.

číst dále ...

Dny českého piva

Každý rok poslední týden v září patří dnům českého piva. Vychutnejte si pivní speciály. Ochutnejte speciální menu. Nebo se seznamte se sládkem vašeho oblíbeného pivovaru. Dny českého piva slavíme celý týden a po celé zemi. Protože Václav prostě ví, co je pro národ dobré!

číst dále ...

Lokální suroviny, perfektní maso a vůně severních moří. Bageterie Boulevard připravila nové Dánské Chef menu a novinku v podobě degustačního menu

Bageterie Boulevard uvádí nové Chef menu, tradičně připravené ve spolupráci se světovým šéfkuchařem. Tentokrát představuje vybrané pokrmy z dánské kuchyně, které pro Bageterii připravil skandinávský šéfkuchař Lars Sjöstrand. Zákazníci mohou vybírat ze tří nových dánských baget a polévky. Atraktivní novinkou je pak degustační menu, které umožňuje zvolit si dvě rozdílné příchutě baget. V rámci řady Balanced calories nabídne Bageterie i dánskou obdobu chlebíčku a wrap plný typicky dánských surovin.

číst dále ...

Boj proti angíně? 6 rad, jak může pomoci i příroda

Zánět krčních mandlí (angínu), určitě nepodceňujte. Společně s odborníky přinášíme 6 rad, jak podpořit funkci imunitního systému v boji s nemocí nebo zasáhnout rovnou preventivně. Jak už třeba odpočinkem, vyvarováním se některých alergenů či úpravou jídelníčku.

číst dále ...

Experimentujte s moštem, dodá pokrmu šmrnc!

Pokud toužíte žít co nejvíce v souladu s přírodou, jednou z nejprostších cest je dopřávat si sezónní potraviny. A tou je v tuto chvíli bezpochyby jablečný mošt. Málokoho ovšem napadne použít ho do nějakého pokrmu. Přitom mu dodá jedinečnou chuť. Využití najde nejen nasladko, ale i naslano, třeba v kombinaci s masem. Mošty můžeme pořídit i v kvalitě bio, stejně tak jako další suroviny, které jsou součástí našich receptů. S výběrem mohou pomoci také značky kvality (např. „Biozebra“ nebo „Biolist“, Klasa, Regionální potravina). Možná vám dokonce šťáva z jablek v jídle zachutná natolik, že ji začnete přidávat naprosto kamkoliv.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy