REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Čtyři zásady pro racionálnější grilování

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Přestože je grilování považováno za synonymum léta, nemusíte se svých oblíbených letních zvyků vzdávat ani s příchodem školního roku. Pokud máte elektrický gril, můžete si grilované pochoutky dopřát kdykoli během roku. Stačí dodržovat tyto čtyři zásady, aby byla vaše grilovaná jídla nutričně vyváženější.


Vybírejte libovější zdroje bílkovin

„Výběr správného masa je klíčem ke zdravému grilování. Doporučuji sáhnout po libovějších kusech masa, které obsahují méně nasycených tuků a kalorií. Ideální volbou jsou kuřecí a krůtí prsa, krevety, hovězí svíčková, tuňák nebo treska,“ radí odborník na výživu Oliver Najman s tím, že snížení příjmu nezdravých tuků a kalorií je prospěšné nejen pro štíhlou linii, ale také pro snížení rizika různých onemocnění.

 

 

Nezapomínejte na vlákninu

Středem pozornosti většiny grilovaček bývá zpravidla velké množství masa, které bohužel není vždy doplněno o zdroj vlákniny, jako je třeba zelenina. Důvod, proč by měla být vláknina součástí grilovačky, je podle O. Najmana jednoduchý: „Zelenina obsahuje vlákninu a ta je klíčová nejen pro trávení, ale i pro celkové zdraví. Mnoho lidí ji ve svém jídelníčku zanedbává, takže grilování je skvělou příležitostí, jak její příjem zvýšit. Grilovaná zelenina nebo čerstvý salát dodají jídlu barvu a další chuť.“

 

Výběr tuků vhodných pro vaření

„Ne všechny oleje jsou vhodné ke grilování,“ upozorňuje Najman. „Každý tuk má svůj kouřový bod – teplotu, při které se začíná přepalovat a uvolňovat škodlivé látky. Doporučuji používat oleje s vysokým kouřovým bodem, jako jsou rafinované řepkové, olivové a avokádové oleje. Tyto oleje mají navíc příznivý obsah zdraví prospěšných látek.“ Pokud se chcete použití tuku zcela vyhnout, je vhodný gril s nepřilnavým povrchem. Ten mají například grily Sage, které navíc umožňují odvádění přebytečného tuku do sběrné misky.

 

Používejte různé druhy koření a bylinek

Používejte různé druhy koření a bylinek Ačkoli se marinády zakoupené v obchodě mohou zdát jako jednoduché řešení, ani výroba vlastních není žádná věda. Navíc si je můžete připravit doma bez zbytečných konzervantů a nadměrného množství soli nebo tuku. „Jednoduchý způsob, jak grilu dodat ještě více skvělých chutí, je přidat koření a bylinky,“ radí Oliver Najman. „Koření a bylinky, jako je kurkuma, chilli, pepř, rozmarýn nebo tymián, obsahují zdraví prospěšné látky a mají široké využití, například v marinádách, dresincích a dipech.“

 

Poznámka redakce:

Sage je evropskou značkou společnosti Breville, jejíž produkty se prodávají ve více než 50 zemích světa. Australská Breville Groupe je celosvětově známá díky vlastnímu vývoji malých kuchyňských spotřebičů nejvyšší kvality, vyznačující se dlouhou životností a skvělým uživatelským komfortem. Historie Brevillu se začala psát v roce 1932 a této společnosti vděčíme například za tzv. sendvič-toaster, který vyvinula jako první výrobce na světě. Po jeho uvedení na trh v roce 1974 se jenom v Austrálii prodalo 400 000 kusů.

Na český trh značka Sage vstoupila v roce 2018 a postupně na něj uvede produkty zaměřené na přípravu kávy – espressa, mlýnky, pěniče; grilování – grily, smoking gun; odšťavňování – odšťavňovače, smoothie nebo přípravu potravin – roboty, mixéry, food procesory. Díky vlastnímu návrhu a náročnému testování bude možné u všech spotřebičů rozšířit záruku na tři roky. Pro Českou republiku, Slovensko, Maďarsko a Polsko značku Sage zastupuje exkluzivně společnost Fast ČR, patřící mezi největší regionální distributory domácích spotřebičů.

Pro další informace a novinky navštivte adresu www.sagecz.cz.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Sterilované houby ve vlastní šťávě krok za krokem

Houby letos rostou opravdu ve velkém. Pokud se vám nechce je sušit nebo zamrazovat, můžete je podusit a zavařit ve vlastní šťávě, což v minulosti byla oblíbená úprava našich babiček. Takto připravené houby zachovají své aroma a to jen za použití soli. Tímto způsobem připravené houby na zimu lze použít na mnoho způsobů.

číst dále ...

Bez poctivých vývarů se v kuchyni neobejdete. Proč se vyhnout bujónovým kostkám?

Bez vývaru těžko uvaříte, tvoří základ mnoha pokrmů a v restauracích by se bez něj neobešli. Co pozitivního nám mohou vývary přinést a na co si dát pozor? Přípravou poctivého vývaru a jeho nejen gurmánskými přínosy nás provede český šéfkuchař Filip Sajler.

číst dále ...

Kuřecí polévka na tři způsoby. Cestujte na talíři a zavítejte do tří různých koutů světa!

S příchodem podzimu a prvních chladných dnů je čas se zahřát nejen v teple domova, ale také na talíři. Co může být lepšího než polévka, která nás prohřeje a navodí příjemnou atmosféru? Dnes vás Drůbežářský závod Klatovy zve na kulinární cestu kolem světa prostřednictvím tří tradičních polévek, které vás zavedou do rozmanitých koutů zeměkoule.

číst dále ...

Šalvěj v kuchyni, koření i lék

Polokeřík šalvěj lékařská – Salvia officinalis se kdysi pěstoval na každé zahrádce. Dnes roste i ve volné přírodě, často zde zplaňuje. V současnosti se pěstuje a přidává do pokrmů, ovšem u nás jen vzácně. V tomto článku se podíváme na pár historických záznamů o tomto koření i léčivce.

číst dále ...

První sládková v historii nošovického pivovaru. Správně hořké pivo Radegast nově vaří Jana Tovaryšová

Sládkovská historie správně hořkého piva Radegast píše novou kapitolu. Poprvé v dějinách má nošovický pivovar svou sládkovou. Jana Tovaryšová se stala sedmou pokračovatelkou sládkovského řemesla v Radegastu od doby, kdy se v Nošovicích v roce 1970 uvařila první várka piva.

číst dále ...

Dýně využijete nejen na Halloween. Jak vybrat tu pravou?

Podzim, to je opadané listí, dlouhé večery, pošmurné počasí, a také všudypřítomné dýně. A je jedno, zda jste fanouškem halloweenských oslav, nebo vás tenhle svátek nechává chladnými. Dýně totiž můžete využít mnoha způsoby – od dekorací až po lahodné výtvory v kuchyni. Poradíme vám, jak vybrat tu správnou.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.