REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Čokoláda: 12 důvodů, proč ji milovat

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

PR - Rady a tipy profesionálůProč všichni milují čokoládu? Protože chutná božsky, je zdravá, způsobuje dobrou náladu… Těch důvodů je nepočítaně. Ale jak může být zdravé něco, co je tak kalorické? Vybrali jsme pro vás důvody, proč čokoládu jíst bez obav, a navíc 7 čokoládových zajímavostí.


Proč je čokoláda zdravá?

  1. Všechny druhy čokolády obsahují draslík a vápník, což jsou prvky nezbytné pro život a společně umožňují zdravý vývoj organismu. Čokoláda působí antioxidačně a chrání lidské tělo před účinkem volných radikálů a tím před rakovinou. Dokonce má afrodiziakální účinky.
  2. Každodenní konzumace tmavé (hořké) čokolády s co nejvyšším podílem kakaa prokazatelně snižuje riziko srdečních onemocnění o celou třetinu. Tomu říkáme pádný důvod dávat si čokoládu každý den!
  3. Čokoláda kupodivu chrání před zubním kazem a působí v ústech protizánětlivě.
  4. Uměřená konzumace kvalitní čokolády prodlužuje život a nevede k obezitě.
  5. Čokoláda dokonce může zachránit život. Obchodník s čokoládou, který kvůli důležitému obchodu zmeškal odjezd Titaniku, by mohl vyprávět…

 

PR - Rady a tipy profesionálů

 

7 nejzajímavějších faktů o čokoládě, které (možná) nevíte

  1. Nejúspěšnější obchod s čokoládou je na letišti v Bruselu.
  2. V USA se sní každou vteřinu na 50 kg čokolády.
  3. Asi největším milovníkem čokolády v historii byl aztécký vládce Montezuma II. Každý den vypil přes 50 šálků horké čokolády.
  4. Čokoláda je pro psy a kočky jedovatá; smrtelná dávka pro člověka je asi 11 kg čokolády. Vyrábějí se ale čokolády vhodné pro domácí mazlíčky.
  5. Víte, proč se čokoláda rozpouští v ústech? Je to jediná jedlá ingredience, která se rozpouští při teplotě nižší, než má lidské tělo.
  6. Čím dál populárnější je nejen bio čokoláda (ta pochází z ekologického zemědělství a její výroba nezatěžuje přírodu), ale i fair trade čokoláda (která podporuje místní pěstitele a výrobce čokolády). Vždyť jen čokoláda Seed and Bean už překročila 3 milióny prodaných kusů.
  7. Čokoláda se dokonale snoubí s vínem. Dnes se vyrábějí speciální druhy čokolády pro kombinování s různými druhy vín. Třeba sytá hořká čokoláda se výborně hodí k plným červeným vínům.

Druhy čokolády a na co je použít

Podle barvy a podílu kakaa rozlišujeme 4 druhy čokolády. Ten čtvrtý možná ani neznáte. Každý z nich můžete s velkým požitkem mlsat, ale dají se využít i při pečení, vaření, potahování dortů, dělají se z nich úžasné dezerty. A možná objevíte jednu báječnou věc jménem čokoládová fontána.

Tmavá čokoláda

Nebo jinak řečeno hořká (nebo černá) čokoláda. Obsahuje 35 až 100 % kakaa; čím více, tím je tmavší. Neobsahuje mléko. Je nejzdravější čokoládou vůbec a její konzumaci (v přiměřené míře) doporučují i výživoví poradci. Kromě mlsání ji využijete při pečení, zdobení dortů nebo na čokoládové suflé.

Mléčná čokoláda

Říká se jí také hnědá čokoláda. Obsahuje navíc sušené mléko a nejčastěji 35 až 65 % kakaa. Je zřejmě nejoblíbenějším druhem čokolády, protože její chuťové tóny jsou vyvážené. S úspěchem ji využijete v čokoládovém těstě, na muffiny, cupcakes nebo polevu na dorty.

Bílá čokoláda

Neobsahuje kakao, ale jen kakaové máslo, proto má bílou barvu. Technicky vzato to vlastně vůbec není čokoláda. Konzistencí se podobá mléčné čokoládě a má typickou, velmi sladkou chuť. Často je ochucená vanilkou nebo má mléčnou příchuť. Pokud potřebujete čokoládovou polevu bílé barvy, je tou správnou volbou.

Blond čokoláda

Blonďatá čokoláda je zatím raritou. Bylo potřeba vytvořit zcela nový název, protože blond čokoláda není bílá. Na rozdíl od ní chutná blond čokoláda jemně sladce. Název je odvozený od její zlatožluté barvy, která je zdůrazněná karamelem. Nevšední kulinářský zážitek!

 

PR - Rady a tipy profesionálů

 

Čokoláda existuje v tekuté formě jako horká čokoláda (tak byla ostatně po 90 % svojí historie výhradně konzumována), je i raw čokoláda (při její výrobě se nepřesahuje teplota 42˚C), čokoláda s nejrůznějšími příchutěmi (např. anglické slaniny), různé čokoládové tyčinky, čokoláda do čokoládové fontány a pro namáčení ovocného fondue, kakaový prášek do pečených i nepečených dortů a na zdobení, čokoládové pecičky (z nich se často vyrábějí čokoládové bonbony, tzv. pralinky)… Vybere si každý.

Jak poznat kvalitní čokoládu

  1. Vybírejte čokolády od firem, které jsou vyhlášené kvalitou svých produktů (čokoláda Callebaut, Valrhona, Seed and Bean, Green&Black´s nebo kakaový prášek či instantní horká čokoláda Van Houten).
  2. Sledujte údaje na obalu. Důležité je, odkud pochází kakao použité na výrobu čokolády, obsah kakaa i to, co čokoláda neobsahuje. Kvalitní čokoláda obsahuje pouze kakaové máslo, nikdy ne tuk! A samozřejmostí je absence jakýchkoli éček nebo aromat (kromě vanilky).
  3. Nekupujte levné čokolády. Za málo peněz kvalitní čokoládu prostě nevyrobíte. Vybírejte tu, která stojí zhruba od 70 Kč výše.
  4. Nechte si poradit. Osobní doporučení milovníka čokolády je dostatečnou zárukou kvality.

 

PR - Rady a tipy profesionál

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále ...

Kapusta, polníček a řeřicha. Pusťte jaro do své kuchyně

Kvetoucí stromy a zpívající ptáci nám dávají jasně najevo, že je jaro už konečně tady. Kromě sluníčka a probouzející se přírody už také vykukuje první zelenina. Je tak nejvyšší čas dát sbohem vydatným a hutným pokrmům a otevřít se lehčím variantám. Mladá jarní zelenina vesměs nevyžaduje žádné složité úpravy a její chuť vynikne i krátkým varem. Báječná je však i zasyrova. Představíme vám 3 druhy zeleniny, které by neměly chybět v žádném jarním salátu.

číst dále ...

Maso a grilování: Kam pro ten nejlepší kus?

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger – steakových partií masa existuje několik, a ne každý se hodí na vše. Kritérií, podle kterých vybírat, je nepřeberné množství. Pokud si budete chtít při prvních jarních grilovačkách připravit lahodný steak, měli byste zvolit opravdu pěkně vyzrálý kus masa. Nezapomínejte, že s čím kvalitnějšími ingrediencemi pracujete, o to lepší bude výsledek.

číst dále ...

Ořechové krémy jako součást zdravého jídelníčku: Jak poznat ten kvalitní?

Když se řekne oříškový krém, spousta z nás si s ním spojuje mlsání, a proto se mylně domníváme, že bychom se mu měli spíše vyhýbat. Přitom pokud si vyberete kvalitní ořechové máslo a dáte si pozor na množství, přinese vám i řadu benefitů.

číst dále ...

Přivítejte jaro skleničkou květinového vína

Možná jste již zaexperimentovali s víny z jiného ovoce než z hroznů, ale co vína z květin? Nejen na českém trhu působí stále jako jeden z nejčerstvějších přírůstků, přitom jejich historie není o nic kratší než u tradičního vína. Za ochutnání rozhodně stojí. Ostatně s přicházejícím jarním obdobím je právě láhev dobře vychlazeného květinového vína tou, po které sáhnete, pokud chcete dny plné slunce a pučících stromů pořádně přivítat.

číst dále ...

Lahodný kozí sýr, jak ho neznáte. Připravte si lehký jarní oběd, který vás zasytí

Teplejší počasí si žádá odlehčené pokrmy. Pokud patříte k těm, které salát nezasytí, zkuste si ho trošku vylepšit a doplnit o kvalitní kozí sýr. Dodá jídlům nezvyklé lahodnou příchuť, a navíc ho ocení i ti, kteří si třeba kravskou verzi dopřát nemohou. Rozhodně se nehodí jen do salátů, vynikající je také na grilu.

číst dále ...

Svátky jara jinak aneb chutné velikonoční recepty nejen pro vegany

Svátky jara už jsou téměř za dveřmi a vy pomalu začínáte přemýšlet nad tím, čím letos ozvláštníte sváteční tabuli? Nebojte se experimentovat, zatímco na Vánoce bývá menu zpravidla téměř neměnné, Velikonoce dávají mnohem větší prostor vyzkoušet něco nového. Potřebnou inspiraci najdete v receptech na chutné velikonoční menu od České veganské společnosti, které milé překvapí i zapřisáhlé masožravce.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy