REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Císler Jiří

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Herec Císler Jiří (70/98) má doma mnoho kuchařek a některé i staré, bez kterých se neobejde. Říká, že vaření je umění a musí se zkoušet a cvičit a experimentovat a vynalézat. Normální vaření ho nebaví. Musí stále něco vynalézat.


Má oblíbený pokrm Nezapomenutelné kuře: Potřebuje k tomu 1 kuře, osminku másla, čerstvě nasbírané houby, nejlepší je směs z pečárky lesní, pečárky ovčí, babky, bedly, kozáka, masáka, podmasníka, slizáka s podobně.

Do kuřecí břišní dutiny vložíme osminku másla a čerstvě nasbírané očištěné a nakrájené houby. Dutinu pevně zašijeme, na otevřeném ohni opečeme za neustálého postřikování kuřete vodou a potíráme olejem a máslem.

Oblíbené má i jídlo nazvané Cikánský sen, které ho naučili krumlovští příslušníci cikánské národnosti. A takových „žrádýlek” ho naučili přehršli. Cikánský sen: Nakrájená kapusta se přikryje vodou a vaří se. Dvě velké cibule rozkrájíme a vložíme na husí nebo vepřové sádlo, přidáme asi čtvrt kila měkkého koňského salámu nakrájeného na kostičky, pět lžic škvarků (husí, vepřové nebo obojí), pět špetek cayenského pepře, tři špetky koření kari, dvě špetky muškátového květu. A to vmícháme do uvařené kapusty. Lehce zaprášíme polohrubou moukou. Připravíme si osminku litru smetany, do ní rozkverláme pět vajec, a pět utřených stroužků česneku. Tím kapustu zalijeme a pečeme v troubě. Buď to pojídáme samotné nebo ke kachně pečené v jílu (nebo v troubě).

Největší zásluhu na jeho kuchařském zprofesionálnění měl herec a kostýmní výtvarník budějovického divadla František Veselý – bakchusovský gurmán a laskomilný démon. Vařil s takovým nadšením, soustředěností a chutí, že vidět ho u plotny už samo o sobě vyvolávalo roztoužené žaludeční skučení. Smysl jeho vaření nebyl jen v tom, že rád jedl a znamenitě a mnoho, ale hlavně se vyžíval v tom, když sledoval u stolu rozkoší omdlévající strávníky. Proto je zval ještě dříve než bylo jídlo hotové, aby hosté viděli závěrečný proces mrštných a obratných kuchařských manévrů, jeho závěrečné gurmánské dochucování a ledovali ekvilibristické servírování. Říkal, že chvátat se dá hnedle na všechno – i na lásku – ale na dokonalé jídlo nikdy! Největší odměnou pro něho bylo, když hosté vykřikovali blahem a to se většinou dělo velice spontánně.

A ještě chlupačky: Na struhadle rozstrouháme na jemno syrové brambory a scedíme z nich vodu. Přidáme hladkou mouku a vejce a uděláme těsto hustější konzistence než na chlupaté knedlíky. Kávovou lžičkou namáčenou v horké vodě vhazujeme do vroucí vody malé knedlíčky podobné haluškám. Vodu pochopitelně osolíme. Na pánev dáme pět hrstí sušených hub asi dvě hodiny namočených ve vodě a nakrájených nadrobno. Udusíme je na osmince másla. Do velké mísy naházíme vařené chlupáčky, zamícháme do nich houby a čtvrtku másla (to z hub nepoužíváme, vezmeme čerstvé). Mícháme, až se máslo rozpustí a podáváme dosolené naprosto překvapeným strávníkům.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

Nové zeleninové omáčky od Araxu nejen na grilování!

Rýži, těstoviny, luštěniny, obiloviny, kuskus, ale také vločky a různé přílohové nebo polévkové směsi můžete v Česku zakoupit pod značkou ARAX. Ta si přízeň svých zákazníků získává již od roku 1997. Široký sortiment výrobků můžete zakoupit v každém supermarketu Kaufland, Globus, Penny Market, Norma, Billa, ale také v mnoha maloobchodních sítích (ROSA Market, Kubík, Brněnka, JIP…) po celé České republice.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy