REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Císler Jiří

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Herec Císler Jiří (70/98) má doma mnoho kuchařek a některé i staré, bez kterých se neobejde. Říká, že vaření je umění a musí se zkoušet a cvičit a experimentovat a vynalézat. Normální vaření ho nebaví. Musí stále něco vynalézat.


Má oblíbený pokrm Nezapomenutelné kuře: Potřebuje k tomu 1 kuře, osminku másla, čerstvě nasbírané houby, nejlepší je směs z pečárky lesní, pečárky ovčí, babky, bedly, kozáka, masáka, podmasníka, slizáka s podobně.

Do kuřecí břišní dutiny vložíme osminku másla a čerstvě nasbírané očištěné a nakrájené houby. Dutinu pevně zašijeme, na otevřeném ohni opečeme za neustálého postřikování kuřete vodou a potíráme olejem a máslem.

Oblíbené má i jídlo nazvané Cikánský sen, které ho naučili krumlovští příslušníci cikánské národnosti. A takových „žrádýlek” ho naučili přehršli. Cikánský sen: Nakrájená kapusta se přikryje vodou a vaří se. Dvě velké cibule rozkrájíme a vložíme na husí nebo vepřové sádlo, přidáme asi čtvrt kila měkkého koňského salámu nakrájeného na kostičky, pět lžic škvarků (husí, vepřové nebo obojí), pět špetek cayenského pepře, tři špetky koření kari, dvě špetky muškátového květu. A to vmícháme do uvařené kapusty. Lehce zaprášíme polohrubou moukou. Připravíme si osminku litru smetany, do ní rozkverláme pět vajec, a pět utřených stroužků česneku. Tím kapustu zalijeme a pečeme v troubě. Buď to pojídáme samotné nebo ke kachně pečené v jílu (nebo v troubě).

Největší zásluhu na jeho kuchařském zprofesionálnění měl herec a kostýmní výtvarník budějovického divadla František Veselý – bakchusovský gurmán a laskomilný démon. Vařil s takovým nadšením, soustředěností a chutí, že vidět ho u plotny už samo o sobě vyvolávalo roztoužené žaludeční skučení. Smysl jeho vaření nebyl jen v tom, že rád jedl a znamenitě a mnoho, ale hlavně se vyžíval v tom, když sledoval u stolu rozkoší omdlévající strávníky. Proto je zval ještě dříve než bylo jídlo hotové, aby hosté viděli závěrečný proces mrštných a obratných kuchařských manévrů, jeho závěrečné gurmánské dochucování a ledovali ekvilibristické servírování. Říkal, že chvátat se dá hnedle na všechno – i na lásku – ale na dokonalé jídlo nikdy! Největší odměnou pro něho bylo, když hosté vykřikovali blahem a to se většinou dělo velice spontánně.

A ještě chlupačky: Na struhadle rozstrouháme na jemno syrové brambory a scedíme z nich vodu. Přidáme hladkou mouku a vejce a uděláme těsto hustější konzistence než na chlupaté knedlíky. Kávovou lžičkou namáčenou v horké vodě vhazujeme do vroucí vody malé knedlíčky podobné haluškám. Vodu pochopitelně osolíme. Na pánev dáme pět hrstí sušených hub asi dvě hodiny namočených ve vodě a nakrájených nadrobno. Udusíme je na osmince másla. Do velké mísy naházíme vařené chlupáčky, zamícháme do nich houby a čtvrtku másla (to z hub nepoužíváme, vezmeme čerstvé). Mícháme, až se máslo rozpustí a podáváme dosolené naprosto překvapeným strávníkům.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Bageterie Boulevard uvádí nové menu podle známého izraelského šéfkuchaře, jako první ho ochutnal izraelský velvyslanec

Zákazníci Bageterie Boulevard možnost ochutnat nové sezónní Chef Menu, které pro ně sestavil přední izraelský šéfkuchař Charlie Fadida z Tel Avivu. V menu hrají prim chutě i suroviny typické pro izraelskou kuchyni. Kromě dvou různých baget a polévky se v rámci řady Balanced calories představí také vegetariánský burger a veganský wrap. Nové Chef Menu je dostupné na všech pobočkách Bageterie Boulevard. Jako první menu ochutnal velvyslanec Státu Izrael v České republice Daniel Meron.

číst dále ...

Grilovací sezóna začíná: Připravte si steak jako od šéfkuchaře. Potřebujete jen vyzrálé maso a správně rozehřátý gril

Slunce příjemně hřeje, zahrada ožívá čerstvě zelenou trávou a barevnými květy a všem milovníkům dobrého jídla začíná sezóna venkovního grilování. Je čas vytáhnout zaprášené grily z kůlny a věnovat jim trochu pozornosti a nakoupit uhlí a další nezbytnosti, bez kterých se žádný mistr grilu neobejde. V článku najdete také tipy, jak si vykouzlit dokonalý steak jako od profesionála.

číst dále ...

Jahody, konečně!

Patříte mezi milovníky jahod a už se jich letos nemůžete dočkat? Koncem května začínají dozrávat první lokální jahody a v průběhu června jejich sezóna vrcholí. Pokud ani vy nemůžete slaďoučkému červenému ovoci odolat, dopřejte si jich, co hrdlo ráčí. Vybírejte však pečlivě.

číst dále ...

Netradiční recepty ze zeleniny

Ani vás už nebaví neustálé vymýšlení receptů? Rádi byste uvařili něco nového, chutného, barevného a zároveň plného vitamínů? Sáhněte do spíže po zelenině a zkuste tentokrát připravit netradiční pokrmy, které zachutnají nejen vám, ale celé rodině!

číst dále ...

Jak na přípravu domácích burgerových housek

Radí Pavel Meduna, vedoucí pekařství hypermarketů Globus. Receptů na domácí bulky existuje velké množství, nikdy ale neuděláte špatně, když se budete držet osvědčeného receptu vycházejícího z kynutého těsta. Housky jsou díky tomu vláčné a nadýchané a zároveň není potřeba velké množství surovin.

číst dále ...

GIUNCATA s medvědím česnekem

Giuncata je měkký sýr s jemnou mléčnou chutí a s mnohostranným využitím v kuchyni. Tento čerstvý jemný sýr se vyrábí z kravského mléka, má měkkou a pružnou konzistenci a uchovává si chuť i barvu kvalitního čerstvého mléka. Má jemnou strukturu a patří k nejlépe stravitelným sýrům, díky čemuž je vhodný také pro malé děti.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy