REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Winston Churchill

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Politik Churchill – Winston Leonard Spencer (30.11.1874 – 24.1.1965) britský ministerský předseda, v roce 1945 přišel o křeslo ministerského předsedy a v roce 1953 obdržel Nobelovu cenu za literaturu.


Po celý den nevyndal z úst doutník. U postele nebo v pracovně na stole vždy stála sklenice brandy nebo whisky, z níž popíjel po celý den.

Po jednáních odešli na velkou recepci. Churchill byl na tyto příležitosti svou noční koňakovou životosprávou perfektně připraven. A tak ani po více než pětadvaceti přípitcích, nepozorovali hostitelé na svém významném hostu žádné patrné změny.

Po probdělé noci (u Stalina), k snídani žádá sklenici bílého vína. ! mně to nic neudělá, mám už v sobě dvě whisky a dvě cigára „. – Říkali o něm, že je epikurejec. Jedl rád všechno, co je dobré. Nejraději měl francouzskou kuchyni a anglické steaky. Nebyl gurmán v pravém slova smyslu. Dával přednost i velmi jednoduchým věcem, dobře však servírovaným. Pro své nejlepší hosty občas sám vařil. Dělal znamenité saláty, znal výborné recepty.

Hodně pil. Celý život ale nebyl prakticky nikdy opilý. Dopoledne začal sklenicí suchého sherry. K jedenácté si dal první whisky s ledem. Srkal ji až do oběda. K obědu muselo být vždy víno, 1 nebo 2 láhve šampaňského, portské nebo burgundské. – Po lunchi pil brandy kávu. Čaj nesnášel. K večeři znovu víno a potom brandy nebo whisky. – Hodně kouřil, v mladších letech až 18 ks těžkých doutníků, ještě mezi 80 a devadesátým rokem potřeboval 10 ks na každý den. – V noci jedl polévku.

Jeho láska k sladkým věcem ohrožovala konstituce nadměrným ztučněním. ( Z knihy Jaroslav Matějka: Život sira Winstona, Svoboda, Praha l968 ) Vypráví se, že britský premiér Winston Churchill, který viděl Moskvany pojídat zmrzlinu i za třeskutých mrazů, se nechal slyšet, že takový národ, který dokáže tohle, je prostě neporazitelný. A po návratu z Moskvy pak učinil symbolické gesto: posla do Moskvy zmrzlinu vyrobenou na britských ostrovech – nezvyklou chuťově i barvou, protože byla vyrobena z rostlinného oleje.

ve Velké Británii byla za druhé světové války nouze o potraviny a proto musel šlehačku nahradit rostlinný olej. Samozřejmě, že chuť poměrně poklesla, ale obyvatelé Velké Británie si na tuto zmrzlinu tak zvykli, že o jinou ani nestáli.

Oblíbeným jídlem tohoto ministerského předsedy byl plněný husí krk připravený po anglickém způsobu: Krk očistíme, na masovém strojku umeleme vepřové maso, které osolíme, opepříme. Přidáme vejce, hladkou mouku a směsí krk naplníme. Na obou koncích zašijeme a uvaříme ve slané vodě s cibulí a kmínem. Podáváme studený, nakrájený na úhledné plátky.

Velký Winston měl v oblibě ještě jedno jídlo: Vepřový nebo telecí mozeček míchaný se sýrem, ve tvaru placky opečený. Jako příloha se k němu podávaly vařené brambory a salát z čerstvé zeleniny. Rád popíjel bordeauxské víno.

Rok 1909 ohraničuje vznik luxusní whisky Johnnie Walker Black Label, kdy vnuk Johna Walkera – Alexandr – poprvé použil směs Extra Specia Old Highland Whisky. Její chuť ovlivňuje vysoký obsah sladu na úkor obilních přísad.

Jantarovou barvu má zase na svědomí účinnost doby zrání v dubových sudech, v nichž předtím zrála sherry. Je ověnčena řadou výzamných ocenění, mezi kterými nechybí prestižní titul Nejlepší míchaná whisky.

Mezi její velké příznivce patřil i legendární sir Winston Churchill. Ten jí prý dokázal – prý bez újmy na bystrém úsudku – vypít denně jednu lahev.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Co je to půst? A proč ho držet?

Vyzkoušejte si, zda vašemu tělu neprospěje začít jíst střídmě, jak to dělaly vaše babičky a prababičky. Po hojných a výživných vánočních svátcích začali naši předkové slavit další blahobytný svátek plný domácích zabíječek, pečené drůbeže a koblih, byl to masopust. Masopustem je označováno více jak 40 denní období od Tří králů 6.1. až do Popeleční středy. Po tomto období hojnosti však v minulosti vždy následoval půst. Před svátky jara Velikonocemi a Kristovým zmrtvýchvstáním bylo potřeba očistit tělo i mysl a začít žít střídměji. A k tomu byl dobrý právě půst, který tehdy trval 6 týdnů.

číst dále ...

Pernerka spojuje síly s Lidlem – zákazníkům nabídne bio žitný chléb ze své mouky

V březnu začne Lidl ve všech svých prodejnách nabízet nový bio chléb z české produkce. Bio žitný chléb peče z české mouky Pernerka rodinná pekárna Nopek. Zákazníci se mohou těšit na lokální produkt s kvalitním složením, který výborně chutná a splňuje bio standardy.

číst dále ...

Zdraví klíčí v semínkách… Stačí je „odemknout“!

Posilují imunitu, pomáhají při některých civilizačních chorobách, jsou skvělým pomocníkem při různých dietách… Semínka či ořechy patří do oblíbené rodiny superpotravin, které jsou pro naše tělo prospěšné v mnoha směrech. Věděli jste ovšem, že díky vodě nabobtná nejen jejich objem, ale zároveň také několikanásobně zvýšíte obsah živin? Aktivujte prospěšné látky a objevte klíč ke svému zdraví!

číst dále ...

Zkroťte chutě na sladké, aneb 5 tipů ke sladkému životu bez cukru

V posledních letech se stal cukr v očích nás, spotřebitelů, stále více hlídanou surovinou. Na tento trend tak začali reagovat i výrobci, jenž chtějí svým zákazníkům poskytnout oblíbené produkty v alternativě bez bílého cukru. Sladké chuti se přitom nemusíme vyhýbat úplně, stačí sáhnout po produktech, za jejichž sladkou chutí stojí například ovoce, nebo přírodní sladidla, jako třeba čekanka. Jak zkrotit chutě, když se dožadují většího množství sladkostí, než tělo potřebuje?

číst dále ...

Připravte si velikonoční menu podle tradic a objevte nové recepty

Vajíčka na různé způsoby, nádivka, mazanec i beránek – oblíbených velikonočních pokrmů existuje celá řada. Zkuste letos dodržet tradici a připravit si originální velikonoční menu podle zvyklostí. Škaredá středa, Zelený čtvrtek, Velký pátek nebo Bílá sobota, přichystejte na každý den jinou specialitu. A nezapomeňte, že delikátní pokrmy nestojí jen na receptu, ale především na kvalitních surovinách.

číst dále ...

Jarní detox chutně a zdravě? Vyzkoušejte recepty z rostlinné stravy

S příchodem jara je v posledních letech čím dál populárnější dopřávat si takzvaný jarní detox organismu. Metod, jak ho docílit, je celá řada. Ideální je zvolit takovou cestu, kterou si neublížíme a bude nám příjemná i dlouhodoběji. Jedině tak totiž svému tělu dopřejeme skutečně to, co po zimě potřebuje. V žádném případě není nutné držet úplný půst, popíjet jen ovocné šťávy nebo třeba několik dnů po sobě jíst stejné jídlo. Bohatě stačí jídelníček s příchodem jara vhodně odlehčit a dopřát si na vitamíny bohatou rostlinnou stravu. Chcete-li letos očistu těla zkusit s chutí, rozumem a pestrou chutnou stravou, nechte se inspirovat recepty na chutné jarní menu od České veganské společnosti.

číst dále ...

Odlehčená oblíbená jídla, která potěší celou rodinu

Přemýšlíte, jak překvapit a hlavně nasytit vaše strávníky? Pořád probíráte nové recepty? Už nehledejte a vyzkoušejte osvědčené klasiky, ale nově s kuřecím mletým masem. Mleté maso je velmi univerzální a skvěle nahradí vepřové a hovězí maso. Zároveň je lehce stravitelné a bohaté na řadu potřebných vitamínů a podporuje nárůst a regeneraci svalové hmoty. Připravte si doma mini burgery, kuřecí tatarák, knedlíčky do polévky, sekanou, karbanátky nebo se inspirujte světovými hity jako jsou špagety bolognese, skotská vejce nebo chilli con carne. S novinkou Kuřecím steakem bez kůže mletým od Drůbežářského závodu Klatovy s 99% podílem masa vykouzlíte výtečnou hostinu na všechny způsoby.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy