REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Winston Churchill

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Politik Churchill – Winston Leonard Spencer (30.11.1874 – 24.1.1965) britský ministerský předseda, v roce 1945 přišel o křeslo ministerského předsedy a v roce 1953 obdržel Nobelovu cenu za literaturu.


Po celý den nevyndal z úst doutník. U postele nebo v pracovně na stole vždy stála sklenice brandy nebo whisky, z níž popíjel po celý den.

Po jednáních odešli na velkou recepci. Churchill byl na tyto příležitosti svou noční koňakovou životosprávou perfektně připraven. A tak ani po více než pětadvaceti přípitcích, nepozorovali hostitelé na svém významném hostu žádné patrné změny.

Po probdělé noci (u Stalina), k snídani žádá sklenici bílého vína. ! mně to nic neudělá, mám už v sobě dvě whisky a dvě cigára „. – Říkali o něm, že je epikurejec. Jedl rád všechno, co je dobré. Nejraději měl francouzskou kuchyni a anglické steaky. Nebyl gurmán v pravém slova smyslu. Dával přednost i velmi jednoduchým věcem, dobře však servírovaným. Pro své nejlepší hosty občas sám vařil. Dělal znamenité saláty, znal výborné recepty.

Hodně pil. Celý život ale nebyl prakticky nikdy opilý. Dopoledne začal sklenicí suchého sherry. K jedenácté si dal první whisky s ledem. Srkal ji až do oběda. K obědu muselo být vždy víno, 1 nebo 2 láhve šampaňského, portské nebo burgundské. – Po lunchi pil brandy kávu. Čaj nesnášel. K večeři znovu víno a potom brandy nebo whisky. – Hodně kouřil, v mladších letech až 18 ks těžkých doutníků, ještě mezi 80 a devadesátým rokem potřeboval 10 ks na každý den. – V noci jedl polévku.

Jeho láska k sladkým věcem ohrožovala konstituce nadměrným ztučněním. ( Z knihy Jaroslav Matějka: Život sira Winstona, Svoboda, Praha l968 ) Vypráví se, že britský premiér Winston Churchill, který viděl Moskvany pojídat zmrzlinu i za třeskutých mrazů, se nechal slyšet, že takový národ, který dokáže tohle, je prostě neporazitelný. A po návratu z Moskvy pak učinil symbolické gesto: posla do Moskvy zmrzlinu vyrobenou na britských ostrovech – nezvyklou chuťově i barvou, protože byla vyrobena z rostlinného oleje.

ve Velké Británii byla za druhé světové války nouze o potraviny a proto musel šlehačku nahradit rostlinný olej. Samozřejmě, že chuť poměrně poklesla, ale obyvatelé Velké Británie si na tuto zmrzlinu tak zvykli, že o jinou ani nestáli.

Oblíbeným jídlem tohoto ministerského předsedy byl plněný husí krk připravený po anglickém způsobu: Krk očistíme, na masovém strojku umeleme vepřové maso, které osolíme, opepříme. Přidáme vejce, hladkou mouku a směsí krk naplníme. Na obou koncích zašijeme a uvaříme ve slané vodě s cibulí a kmínem. Podáváme studený, nakrájený na úhledné plátky.

Velký Winston měl v oblibě ještě jedno jídlo: Vepřový nebo telecí mozeček míchaný se sýrem, ve tvaru placky opečený. Jako příloha se k němu podávaly vařené brambory a salát z čerstvé zeleniny. Rád popíjel bordeauxské víno.

Rok 1909 ohraničuje vznik luxusní whisky Johnnie Walker Black Label, kdy vnuk Johna Walkera – Alexandr – poprvé použil směs Extra Specia Old Highland Whisky. Její chuť ovlivňuje vysoký obsah sladu na úkor obilních přísad.

Jantarovou barvu má zase na svědomí účinnost doby zrání v dubových sudech, v nichž předtím zrála sherry. Je ověnčena řadou výzamných ocenění, mezi kterými nechybí prestižní titul Nejlepší míchaná whisky.

Mezi její velké příznivce patřil i legendární sir Winston Churchill. Ten jí prý dokázal – prý bez újmy na bystrém úsudku – vypít denně jednu lahev.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Bageterie Boulevard uvádí nové menu podle známého izraelského šéfkuchaře, jako první ho ochutnal izraelský velvyslanec

Zákazníci Bageterie Boulevard možnost ochutnat nové sezónní Chef Menu, které pro ně sestavil přední izraelský šéfkuchař Charlie Fadida z Tel Avivu. V menu hrají prim chutě i suroviny typické pro izraelskou kuchyni. Kromě dvou různých baget a polévky se v rámci řady Balanced calories představí také vegetariánský burger a veganský wrap. Nové Chef Menu je dostupné na všech pobočkách Bageterie Boulevard. Jako první menu ochutnal velvyslanec Státu Izrael v České republice Daniel Meron.

číst dále ...

Grilovací sezóna začíná: Připravte si steak jako od šéfkuchaře. Potřebujete jen vyzrálé maso a správně rozehřátý gril

Slunce příjemně hřeje, zahrada ožívá čerstvě zelenou trávou a barevnými květy a všem milovníkům dobrého jídla začíná sezóna venkovního grilování. Je čas vytáhnout zaprášené grily z kůlny a věnovat jim trochu pozornosti a nakoupit uhlí a další nezbytnosti, bez kterých se žádný mistr grilu neobejde. V článku najdete také tipy, jak si vykouzlit dokonalý steak jako od profesionála.

číst dále ...

Jahody, konečně!

Patříte mezi milovníky jahod a už se jich letos nemůžete dočkat? Koncem května začínají dozrávat první lokální jahody a v průběhu června jejich sezóna vrcholí. Pokud ani vy nemůžete slaďoučkému červenému ovoci odolat, dopřejte si jich, co hrdlo ráčí. Vybírejte však pečlivě.

číst dále ...

Netradiční recepty ze zeleniny

Ani vás už nebaví neustálé vymýšlení receptů? Rádi byste uvařili něco nového, chutného, barevného a zároveň plného vitamínů? Sáhněte do spíže po zelenině a zkuste tentokrát připravit netradiční pokrmy, které zachutnají nejen vám, ale celé rodině!

číst dále ...

Jak na přípravu domácích burgerových housek

Radí Pavel Meduna, vedoucí pekařství hypermarketů Globus. Receptů na domácí bulky existuje velké množství, nikdy ale neuděláte špatně, když se budete držet osvědčeného receptu vycházejícího z kynutého těsta. Housky jsou díky tomu vláčné a nadýchané a zároveň není potřeba velké množství surovin.

číst dále ...

GIUNCATA s medvědím česnekem

Giuncata je měkký sýr s jemnou mléčnou chutí a s mnohostranným využitím v kuchyni. Tento čerstvý jemný sýr se vyrábí z kravského mléka, má měkkou a pružnou konzistenci a uchovává si chuť i barvu kvalitního čerstvého mléka. Má jemnou strukturu a patří k nejlépe stravitelným sýrům, díky čemuž je vhodný také pro malé děti.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy