REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Winston Churchill

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Politik Churchill – Winston Leonard Spencer (30.11.1874 – 24.1.1965) britský ministerský předseda, v roce 1945 přišel o křeslo ministerského předsedy a v roce 1953 obdržel Nobelovu cenu za literaturu.


Po celý den nevyndal z úst doutník. U postele nebo v pracovně na stole vždy stála sklenice brandy nebo whisky, z níž popíjel po celý den.

Po jednáních odešli na velkou recepci. Churchill byl na tyto příležitosti svou noční koňakovou životosprávou perfektně připraven. A tak ani po více než pětadvaceti přípitcích, nepozorovali hostitelé na svém významném hostu žádné patrné změny.

Po probdělé noci (u Stalina), k snídani žádá sklenici bílého vína. ! mně to nic neudělá, mám už v sobě dvě whisky a dvě cigára „. – Říkali o něm, že je epikurejec. Jedl rád všechno, co je dobré. Nejraději měl francouzskou kuchyni a anglické steaky. Nebyl gurmán v pravém slova smyslu. Dával přednost i velmi jednoduchým věcem, dobře však servírovaným. Pro své nejlepší hosty občas sám vařil. Dělal znamenité saláty, znal výborné recepty.

Hodně pil. Celý život ale nebyl prakticky nikdy opilý. Dopoledne začal sklenicí suchého sherry. K jedenácté si dal první whisky s ledem. Srkal ji až do oběda. K obědu muselo být vždy víno, 1 nebo 2 láhve šampaňského, portské nebo burgundské. – Po lunchi pil brandy kávu. Čaj nesnášel. K večeři znovu víno a potom brandy nebo whisky. – Hodně kouřil, v mladších letech až 18 ks těžkých doutníků, ještě mezi 80 a devadesátým rokem potřeboval 10 ks na každý den. – V noci jedl polévku.

Jeho láska k sladkým věcem ohrožovala konstituce nadměrným ztučněním. ( Z knihy Jaroslav Matějka: Život sira Winstona, Svoboda, Praha l968 ) Vypráví se, že britský premiér Winston Churchill, který viděl Moskvany pojídat zmrzlinu i za třeskutých mrazů, se nechal slyšet, že takový národ, který dokáže tohle, je prostě neporazitelný. A po návratu z Moskvy pak učinil symbolické gesto: posla do Moskvy zmrzlinu vyrobenou na britských ostrovech – nezvyklou chuťově i barvou, protože byla vyrobena z rostlinného oleje.

ve Velké Británii byla za druhé světové války nouze o potraviny a proto musel šlehačku nahradit rostlinný olej. Samozřejmě, že chuť poměrně poklesla, ale obyvatelé Velké Británie si na tuto zmrzlinu tak zvykli, že o jinou ani nestáli.

Oblíbeným jídlem tohoto ministerského předsedy byl plněný husí krk připravený po anglickém způsobu: Krk očistíme, na masovém strojku umeleme vepřové maso, které osolíme, opepříme. Přidáme vejce, hladkou mouku a směsí krk naplníme. Na obou koncích zašijeme a uvaříme ve slané vodě s cibulí a kmínem. Podáváme studený, nakrájený na úhledné plátky.

Velký Winston měl v oblibě ještě jedno jídlo: Vepřový nebo telecí mozeček míchaný se sýrem, ve tvaru placky opečený. Jako příloha se k němu podávaly vařené brambory a salát z čerstvé zeleniny. Rád popíjel bordeauxské víno.

Rok 1909 ohraničuje vznik luxusní whisky Johnnie Walker Black Label, kdy vnuk Johna Walkera – Alexandr – poprvé použil směs Extra Specia Old Highland Whisky. Její chuť ovlivňuje vysoký obsah sladu na úkor obilních přísad.

Jantarovou barvu má zase na svědomí účinnost doby zrání v dubových sudech, v nichž předtím zrála sherry. Je ověnčena řadou výzamných ocenění, mezi kterými nechybí prestižní titul Nejlepší míchaná whisky.

Mezi její velké příznivce patřil i legendární sir Winston Churchill. Ten jí prý dokázal – prý bez újmy na bystrém úsudku – vypít denně jednu lahev.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Na webu Rybářský rozcestník.cz najdete unikátní rybářskou kuchařku!

Rybářský rozcestník.cz je přehledný, moderní web pro zapálené rybáře a rybářsky plný fotografií i kvalitních článků o rybách a rybářích. Kromě jiného na tomto portálu najdete atlasy ryb, živočichů a vodních rostlin, také encyklopedii rybářských uzlů a mnoho dalšího. Nepřéhlednutelná je také na webu rybářská kuchařka, která by mohla padnout do oka i nerybářům!

číst dále ...

Hrátky s čokoládou

Inspirujte se tímto originálním videem a ozdobte dezerty netadičními čokoládovými tvary. Podévejte se, co dokáže led či studená voda s rozpuštěnou čokoládou. Nejsou to kouzla, jen um šikovných cukrářů. :)

číst dále ...

Italská kuchyně sahá až do pravěku, jak se zrodila a měnila v průběhu staletí?

Kdo by neznal skvělou pizzu nebo italské těstoviny s rozmanitými druhy omáček? Italská kuchyně je jednou z nejrozšířenějších na světě a její základy můžeme stopovat až do neolitu. Vydáme se na cestu italského jídla od jeho počátků až do dnešních dnů. A změn je za ta staletí požehnaně.

číst dále ...

Láska na talíři: jaké valentýnské pochoutky připravit vašim nejmilejším

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Svatý Valentýn je za rohem a jak lépe ho oslavit, než dobrým jídlem a pitím! Je zvykem brát svou drahou polovičku na romantickou večeři, ale po letech mohou i ty nejluxusnější restaurace omrzet. Přitom můžete romantickou atmosféru vykouzlit i v pohodlí vašeho domova a připravit lahodný pokrm partnerovi či partnerce sami. Vaše úsilí jistě nadchne protějšek více než drahé menu v restauraci. Jako inspiraci jsme pro vás vybrali několik receptů z oblíbených pořadů o vaření na TV Paprika.

číst dále ...

Při očistě organismu pomůže i konopí

Nejlepší očistou pro tělo je dodržování zdravého životního stylu, tedy dostatek pohybu a kvalitního spánku a pravidelná a zdravá strava. Chcete-li se pročistit, určitě dopřejte svému tělu dostatek ovoce a zeleniny, které vám dodá energii a dobrý pocit. Svůj jídelníček celkově odlehčete a nebojte se na něj zařadit také konopí, které je zdrojem všech pro tělo potřebných látek.

číst dále ...

Valentýnské menu II.

Tip, jak by mohlo vypadat vaše valentýnké menu. Je to jen inspirace, přizpůsobte si slavností tabuli na Svatého Valentýna vašim chuťovým buňkám, nebo spíše mlsnému jazýčku vašeho partnera či partnerky! :)

číst dále ...

Valentýnské menu I.

Ačkoli je máj lásky čas, nesmíme zapomenout ani na svátek všech zamilovaných, a to na sv. Valentýna. A protože láska prochází žaludkem, přinášíme vám pár tipu na večerní menu, kterým jistě svou polovičku očarujete. Pokud celé menu nestíháte připravit, rozhodně si připravte alespoň čokoládové košíčky se srdíčky. Ty se budou hodit každopádně.😊

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy