REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Choroš šupinatý

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tento běžně rostoucí choroš nalezneme především na listnatých stromech, velice často na ořešáku.


Atlas hubLatinsky: Polyporus squamosus

Jedlý ……………………. Choroš šupinatý je jedlý pouze zamlada, kdy je plodnice ještě měkká, skvělý je v polévkách nebo se z něj připravují houbové škvarky.

Doba výskytu: jaro až podzim

Jeho plodnice mohou být až půl metru velké a rostou buď samostatně, nebo v řadě nad sebou. Mají na svrchní straně tmavě šedé šupiny. Po rozkrojení je dužina cítit po okurkách.

Klobouk choroše šupinatého má průměr 5-50 cm. Tvar klobouku je polokruhovitý nebo vějířovitý. Klobouk je masitý a pevný. Barvy krémové až okrové, pokryt širokými, přitisklými, okrově až tmavě hnědými šupinami. Rourky jsou sbíhavé až 7 mm dlouhé, s protáhlými až 2 mm velkými bílými až krémovými póry. Třeň je 3-8 cm dlouhý, 2-4 cm tlustý, plstnatý až hnědě šupinkatý, ve stáří lysý, postranní.

Atlas hubBarvy tmavohnědé až černohnědé. Dužnina v mládí dosti měkká, šťavnatá a pružná, později tuhá až téměř dřevnatá. Barvy bělavé, vůně okurkově moučná, chuť příjemná.

Obecně lze říci, že u chorožů se konzumují pouze mladé plodnice, neboť v dospělosti a stáří bývají již tuhé.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy