REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Choroš oříš

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V posledních letech choroš oříš rapidně ubývá a dostal se až na „Červený seznam“ jako zranitelný druh.


Atlas hub - NelupenatéLatinsky: Polyphorus umbellatus syn. Grifola umbellata

Jedlý ………………… Výborná houba, skvělá na guláše, polévky, ale i do směsí a na zavařování.

Doba výskytu: červen až listopad

Roste nepříliš hojně v trsech jako parazit na bázi živých kmenů i pařezů listnáčů, zejména dubů a habrů, vzácněji i jiných dřevin.

Najdeme ho především na pahorkatinách. Plodnice často vyrůstají z černě zbarvených sklerocií ponořených v zemi. Jsou až 500 mm široké složené z drobných kloboučků 10-40 mm širokých kruhovitých vmáčklých, jemně šupinkatých, šedých, okrově hnědých, na mnohonásobně rozvětveném bělavém až okrovém třeni. Rourky jsou sbíhavé s bílými až světle okrovými póry, velikosti až 1 mm.

Možná záměna:

Za trsnatec lupenitý (Grifola frondosa), který se liší postraními klínovitými nebo vějířkovitými kloboučky v mládí na okraji se světlými okraji.

Kuchyňké použití:

Kdo má štěstí a najde tento choroš, může být rád ,neboť je to vzácná a chuťově velmi výborná houba, která má v kuchyni uplatnění jak do gulášů, falešné dršťkové polévky, také se hodí i do směsí, k naložení do sladkokyselých nálevů. Není vhodný k sušení.

Zajímavost:

Plodnice mohou dosáhnout váhy až několika kilogramů. Na Slovensku je hojnější a lidově se zde nazývá barania hlava.

Autor textu: Dalibor Marounek, autor fotografie: Martin Kříž

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy