REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

České holky voní po česneku

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Chutě okolo světa se různí a tak si v Číně můžeme dopřát třeba okurkové chipsy, na Filipínách křupky s příchutí humra. Anglie je proslulá vším co chutná po octu a v Indonésii frčí příchuť mořské řasy. A co Češi? My si libujeme v česneku!


Ve Skotsku se zálibou v místní delikatese došli dokonce tak daleko, že si brambůrky ochucují příchutí tradičního pokrmu Haggis, který se vyrábí z ovčích vnitřností. A zatímco v jiných zemích se snaží výrobci přicházet s neustále novými a novými příchutěmi, a předhánějí se, který z nich přijde s absolutní novinkou, my Češi se nejčastěji stále držíme osvědčené klasiky a do experimentování se příliš neženeme. I když je samozřejmě sortiment pestrý i u nás, jednoznačnou jedničkou je „obyčejná“ sůl. Kromě příchutě pro nás hraje velkou roli i tradice výrobce. Po předchozím ochutnání je 48 % internetových respondentů průzkumu agentury Nielsen věrných dané značce a 41 % zůstává u své oblíbené příchutě.

 

 

„České holky voní po česneku“, říká Andrew, Američan žijící v Praze. Není to urážka, ale fakt. Podobně jako Britové nedají dopustit na své octové, sníme my Češi v porovnání s ostatními přeci jen o něco více česnekových lupínků. Česnekovou příchuť umíme vytvořit dokonce tak dokonale, že s ní slavíme úspěchy i na mnohých zahraničních trzích. Např. Strážnické brambůrky v současné době putují z Moravy nejen do okolních států, ale nyní nově i do Spojených států amerických. Právě ve Spojených státech vzbudily velký ohlas, zejména u tamních těhotných žen. Ty se podle svých slov staly na česnekových brambůrcích doslova závislými. „Díky tomu jsme se rozhodli uzavřít další kontrakt pro vývoz brambůrek do USA a pravděpodobně budeme přidávat i dvě další příchutě,“ říká Libor Hobža, který společně s bratrem vede rodinnou firmu založenou jejich otcem před třiceti lety.

Podle internetového průzkumu od agentury Nielsen Atmosphere jednou za čas po chipsech nebo oříškách sáhne 84 % Čechů. O speciálních příležitostech toto zboží vyhledá zhruba 44 % respondentů. Výrobci uvádějí, že právě akce, jako hokejová mistrovství, olympiáda apod. jsou pro ně nejvytíženějším obdobím, kdy se zájem o slané pochutiny i několikrát znásobí.

Obecně je pojídání slaných pochutin spojováno s konzumací alkoholu a chvílemi, kdy se lidé setkávají a při sklence vína či piva zakousnou něco malého. Dá se říci, že se tak ale stává častěji doma, protože až 79 % domácností kupuje slané dobroty jen tak na doma a úbytku zákazníků čelí takřka všechny restaurace. Podle Českého svazu pivovarů a sladoven (ČSPS) vypil loni každý Čech v průměru 138 litrů, což je o pět litrů méně než předchozí rok. Stále více lidí si také raději kupuje balené pivo, než aby si zašli na čepované – aktuální poměr je 62 procent piva prodaného v obchodech ku 38 procentům v barech a restauracích.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Zpestřete si grilování prvním nutričně kompletním rostlinným burgerem od české Many

Česká firma Mana přišla s novinkou, kterou je první nutričně kompletní rostlinný burger na světě. I přes jeho rostlinný původ neztrácí tento burger nic na chuti ani textuře. Díky intenzivnímu vývoji se podařilo vytvořit burger, který chutná stejně dobře jako ty masové, má pevnou strukturu, a přitom je i skvěle šťavnatý. ManaBurger není jen pro vegany, ale i pro ty, kteří mají rádi chuť poctivého burgeru z hovězího masa, ale chtějí si místo něj občas dopřát zdravější a nutričně plnohodnotnou alternativu vyrobenou s výrazně nižším dopadem na planetu. Výroba tohoto burgeru je totiž výrazně šetrnější k životnímu prostředí než produkce hovězího masa. Energetická náročnost je o polovinu nižší a spotřeba vody dokonce o 99 %.

číst dále ...

Zelenina jako strašák dětských talířů

Zelenina – základní potravina, která by měla mít své místo v dospělém, ale i dětském jídelníčku. Jenže donutit děti zeleninu jíst, bývá občas problém. Můžete ji ale šikovně schovat do jídel, ve kterých nepůjde tolik poznat. Přinášíme vám tipy, jak udělat pokrmy ze zeleniny atraktivnější a taky chutnější.

číst dále ...

Netradiční recepty ze zeleniny

Ani vás už nebaví neustálé vymýšlení receptů? Rádi byste uvařili něco nového, chutného, barevného a zároveň plného vitamínů? Sáhněte do spíže po zelenině a zkuste tentokrát připravit netradiční pokrmy, které zachutnají nejen vám, ale celé rodině!

číst dále ...

3 okamžiky, kdy se vyhnout cukru a vsadit na svačinku plnou bílkovin

Když nás trápí pocit hladu, zaženeme ho jídlem. Spousta potravin ho dokáže přirozeným způsobem potlačit, obzvlášť potom ty, které jsou bohaté na proteiny a navozují rychlý pocit sytosti. Jiné zase naopak ovlivňují chutě a je lepší se jim vyhnout obloukem. Jsou to ty s vysokým glykemickým indexem, které sice „zaplácnou“, ale zanedlouho se žaludek ozve znovu a o to silněji. Obzvlášť pozor si dejte na potraviny, v kterých byste nenápadně ukrytý cukr nečekali. Ozývá se hlad nevhod? Zažeňte ho unikátní proteinovou tyčinku bez přidaného cukru.

číst dále ...

Bageterie Boulevard uvádí nové menu podle známého izraelského šéfkuchaře, jako první ho ochutnal izraelský velvyslanec

Zákazníci Bageterie Boulevard možnost ochutnat nové sezónní Chef Menu, které pro ně sestavil přední izraelský šéfkuchař Charlie Fadida z Tel Avivu. V menu hrají prim chutě i suroviny typické pro izraelskou kuchyni. Kromě dvou různých baget a polévky se v rámci řady Balanced calories představí také vegetariánský burger a veganský wrap. Nové Chef Menu je dostupné na všech pobočkách Bageterie Boulevard. Jako první menu ochutnal velvyslanec Státu Izrael v České republice Daniel Meron.

číst dále ...

Grilovací sezóna začíná: Připravte si steak jako od šéfkuchaře. Potřebujete jen vyzrálé maso a správně rozehřátý gril

Slunce příjemně hřeje, zahrada ožívá čerstvě zelenou trávou a barevnými květy a všem milovníkům dobrého jídla začíná sezóna venkovního grilování. Je čas vytáhnout zaprášené grily z kůlny a věnovat jim trochu pozornosti a nakoupit uhlí a další nezbytnosti, bez kterých se žádný mistr grilu neobejde. V článku najdete také tipy, jak si vykouzlit dokonalý steak jako od profesionála.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy