REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

České holky voní po česneku

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Chutě okolo světa se různí a tak si v Číně můžeme dopřát třeba okurkové chipsy, na Filipínách křupky s příchutí humra. Anglie je proslulá vším co chutná po octu a v Indonésii frčí příchuť mořské řasy. A co Češi? My si libujeme v česneku!


Ve Skotsku se zálibou v místní delikatese došli dokonce tak daleko, že si brambůrky ochucují příchutí tradičního pokrmu Haggis, který se vyrábí z ovčích vnitřností. A zatímco v jiných zemích se snaží výrobci přicházet s neustále novými a novými příchutěmi, a předhánějí se, který z nich přijde s absolutní novinkou, my Češi se nejčastěji stále držíme osvědčené klasiky a do experimentování se příliš neženeme. I když je samozřejmě sortiment pestrý i u nás, jednoznačnou jedničkou je „obyčejná“ sůl. Kromě příchutě pro nás hraje velkou roli i tradice výrobce. Po předchozím ochutnání je 48 % internetových respondentů průzkumu agentury Nielsen věrných dané značce a 41 % zůstává u své oblíbené příchutě.

 

 

„České holky voní po česneku“, říká Andrew, Američan žijící v Praze. Není to urážka, ale fakt. Podobně jako Britové nedají dopustit na své octové, sníme my Češi v porovnání s ostatními přeci jen o něco více česnekových lupínků. Česnekovou příchuť umíme vytvořit dokonce tak dokonale, že s ní slavíme úspěchy i na mnohých zahraničních trzích. Např. Strážnické brambůrky v současné době putují z Moravy nejen do okolních států, ale nyní nově i do Spojených států amerických. Právě ve Spojených státech vzbudily velký ohlas, zejména u tamních těhotných žen. Ty se podle svých slov staly na česnekových brambůrcích doslova závislými. „Díky tomu jsme se rozhodli uzavřít další kontrakt pro vývoz brambůrek do USA a pravděpodobně budeme přidávat i dvě další příchutě,“ říká Libor Hobža, který společně s bratrem vede rodinnou firmu založenou jejich otcem před třiceti lety.

Podle internetového průzkumu od agentury Nielsen Atmosphere jednou za čas po chipsech nebo oříškách sáhne 84 % Čechů. O speciálních příležitostech toto zboží vyhledá zhruba 44 % respondentů. Výrobci uvádějí, že právě akce, jako hokejová mistrovství, olympiáda apod. jsou pro ně nejvytíženějším obdobím, kdy se zájem o slané pochutiny i několikrát znásobí.

Obecně je pojídání slaných pochutin spojováno s konzumací alkoholu a chvílemi, kdy se lidé setkávají a při sklence vína či piva zakousnou něco malého. Dá se říci, že se tak ale stává častěji doma, protože až 79 % domácností kupuje slané dobroty jen tak na doma a úbytku zákazníků čelí takřka všechny restaurace. Podle Českého svazu pivovarů a sladoven (ČSPS) vypil loni každý Čech v průměru 138 litrů, což je o pět litrů méně než předchozí rok. Stále více lidí si také raději kupuje balené pivo, než aby si zašli na čepované – aktuální poměr je 62 procent piva prodaného v obchodech ku 38 procentům v barech a restauracích.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

Nové zeleninové omáčky od Araxu nejen na grilování!

Rýži, těstoviny, luštěniny, obiloviny, kuskus, ale také vločky a různé přílohové nebo polévkové směsi můžete v Česku zakoupit pod značkou ARAX. Ta si přízeň svých zákazníků získává již od roku 1997. Široký sortiment výrobků můžete zakoupit v každém supermarketu Kaufland, Globus, Penny Market, Norma, Billa, ale také v mnoha maloobchodních sítích (ROSA Market, Kubík, Brněnka, JIP…) po celé České republice.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy