REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Čerpejte vitaminy z vlastních zásob i v zimě

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Přichází čas sklizně sezónního ovoce a zeleniny. V obchodech, na trzích i u farmářů je dostatek jablek, brambor, mrkve a další zeleniny či ovoce. Lidé proto začínají plnit spižírny, sklepy i lednice zásobami na podzim a zimu. Poradíme vám, v jakých prostorách a podmínkách je jednotlivé druhy vhodné skladovat tak, aby vám vydržely co nejdéle.


Při nákupu zásob ovoce a zeleniny na chladnější období myslete především na kvalitu plodů, proto vsaďte na produkty pocházející z ekologického zemědělství. V obchodech je poznáte podle certifikovaných log biolistu a biozebry. Budou chutnat nejen vám, ale i přírodě.

 

 

Můžete se pro ně vypravit také přímo k farmářům, kde se sami přesvědčíte například o tom, že sady i pole jsou plná života. K jejich údržbě zemědělci nevyužívají umělých hnojiv ani chemických postřiků. Díky neporušené krajině a zachované rovnováze mají škůdci své přirozené predátory, kteří je zvládnou eliminovat. Využívá se pestrých osevních postupů a plevel bývá likvidován mechanicky.

Stačí dodržet několik zásad a nakoupené bio plody si budete moct dopřávat, i když bude už dávno po sezóně. Klíčové je, aby místnost, ve které hodláte ovoce a zeleninu uchovávat, byla tmavá s přístupem vlhkosti a čerstvého vzduchu, ideální variantou je proto sklep. S vlhkostí je to ale trochu složitější, nesmí jí být příliš, jinak plody začnou plesnivět.

 

Jak na zeleninu?

Zelenina by měla být, pokud možno, oddělená od ovoce, aby plody navzájem nenačichly. Pro košťálovou zeleninu je vhodná vyšší vlhkost, díky které se její část nescvrkávají. Brambory uložte do nejtemnějšího kouta v místnosti, ideální jsou prodyšné bedýnky naskládané na sebe. Mrkev ukryjte do vlhkého písku či rašeliny, případně směsi obojího v poměru jedna ku jedné. Cibuli a česnek uvažte asi po deseti kusech do snopů a zavěste na vzdušné místo.

 

Kam uklidit ovoce?

Při uchovávání ovocných plodů opět platí potřeba proudícího vzduchu. Jablka nebo hrušky rozložte do dřevěných bedýnek tak, aby se jednotlivé kusy nemačkaly. Při samotném uskladňování buďte při manipulaci opatrní, abyste ovoce nenatloukli a nezačalo se brzy kazit.

 

NÁŠ TIP: Před vložením do sklepa ovoce nejdříve protřiďte a vyřaďte otlučené a jakkoli poničené, které co nejrychleji spotřebujte. Ke skladování se hodí plody, které ještě nejsou úplně dozrálé, ve sklepě za několik týdnů dojdou.

Přemýšlíte, ke kterému farmáři pro ovoce a zeleninu zajet? Září je Měsícem biopotravin a v regionech se koná řada akcí, kde se s lokálními ekologickými zemědělci můžete seznámit a jejich produkty často i ochutnat. Více informací o programu a místech konání naleznete na www.mesicbiopotravin.cz.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Cena medu zůstane i přes velký nedostatek českého lesního medu stejná, očekává se rekordní zájem

Český lesní med koncem ledna v obchodech dojde z důvodu špatné snůšky, komentuje situaci Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu. Včely vyprodukovaly v roce 2020 nejméně medu za posledních 20 let.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Stylové streetfoodové recepty pro vás a vaše přátele

Na streetfoodové dobroty, které důvěrně znáte z trhů a festivalů, už nemusíte čekat! Šikovné a známé české food-blogerky Markéta v troubě a S vášní pro jídlo, pro vás připravily chutné a jednoduché recepty s McCain hranolky Crispers, které jsou jako vystřižené ze streetfoodového jídelního lístku. Recepty jsou připravené i v duchu dalších trendů: uvědomělého vaření a neplýtvání jídlem. Oba trendy vybízí připravovat jídlo ze surovin, které máme běžně doma a když nevyužijeme celé balení některé potraviny, můžeme si ji nechat na jindy. Pozvěte přátele, rodinu a vychutnejte si spolu streetfoodové pokrmy v pohodlí domova.

číst dále ...

Nápadité recepty, díky nimž zase dopnete kalhoty

Leden, do kalhot vlezem. I tak bychom si mohli s nadsázkou poupravit známou českou pranostiku. Vánoční hodování se na nás totiž většinou podepíše a v prvním měsíci roku můžeme mít problém dopnout pásek, kalhoty, sukni… Navíc se zase proměnily naše chutě a my toužíme po něčem vyloženě lehkém, nepříliš mastném. Pozor, to ovšem neznamená, že to nebude dobré! Pokud je pokrm nabitý kvalitními surovinami, které poznáte také díky značkám kvality (např. Klasa, Regionální potravina nebo Bio), zažijete chuťové orgie. A navíc pak budete mít v bříšku jako v pokojíčku. Pojďme na to.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Špaldová mouka v kuchyni

Věděli jste, že existuje něco jako pšenice špalda? Ano, opravdu existuje. A právě z ní se vyrábí špaldová mouka. K její výrobě se používají celá zrna včetně obalové části, díky tomu špaldová mouka obsahuje velké množství prospěšných látek. Naši prapraprapraprarodiče z ní vařili a pekli zcela běžně, nyní se do kuchyní opět vrací. Třikrát hurá.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy