REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Čerpejte vitaminy z vlastních zásob i v zimě

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Přichází čas sklizně sezónního ovoce a zeleniny. V obchodech, na trzích i u farmářů je dostatek jablek, brambor, mrkve a další zeleniny či ovoce. Lidé proto začínají plnit spižírny, sklepy i lednice zásobami na podzim a zimu. Poradíme vám, v jakých prostorách a podmínkách je jednotlivé druhy vhodné skladovat tak, aby vám vydržely co nejdéle.


Při nákupu zásob ovoce a zeleniny na chladnější období myslete především na kvalitu plodů, proto vsaďte na produkty pocházející z ekologického zemědělství. V obchodech je poznáte podle certifikovaných log biolistu a biozebry. Budou chutnat nejen vám, ale i přírodě.

 

 

Můžete se pro ně vypravit také přímo k farmářům, kde se sami přesvědčíte například o tom, že sady i pole jsou plná života. K jejich údržbě zemědělci nevyužívají umělých hnojiv ani chemických postřiků. Díky neporušené krajině a zachované rovnováze mají škůdci své přirozené predátory, kteří je zvládnou eliminovat. Využívá se pestrých osevních postupů a plevel bývá likvidován mechanicky.

Stačí dodržet několik zásad a nakoupené bio plody si budete moct dopřávat, i když bude už dávno po sezóně. Klíčové je, aby místnost, ve které hodláte ovoce a zeleninu uchovávat, byla tmavá s přístupem vlhkosti a čerstvého vzduchu, ideální variantou je proto sklep. S vlhkostí je to ale trochu složitější, nesmí jí být příliš, jinak plody začnou plesnivět.

 

Jak na zeleninu?

Zelenina by měla být, pokud možno, oddělená od ovoce, aby plody navzájem nenačichly. Pro košťálovou zeleninu je vhodná vyšší vlhkost, díky které se její část nescvrkávají. Brambory uložte do nejtemnějšího kouta v místnosti, ideální jsou prodyšné bedýnky naskládané na sebe. Mrkev ukryjte do vlhkého písku či rašeliny, případně směsi obojího v poměru jedna ku jedné. Cibuli a česnek uvažte asi po deseti kusech do snopů a zavěste na vzdušné místo.

 

Kam uklidit ovoce?

Při uchovávání ovocných plodů opět platí potřeba proudícího vzduchu. Jablka nebo hrušky rozložte do dřevěných bedýnek tak, aby se jednotlivé kusy nemačkaly. Při samotném uskladňování buďte při manipulaci opatrní, abyste ovoce nenatloukli a nezačalo se brzy kazit.

 

NÁŠ TIP: Před vložením do sklepa ovoce nejdříve protřiďte a vyřaďte otlučené a jakkoli poničené, které co nejrychleji spotřebujte. Ke skladování se hodí plody, které ještě nejsou úplně dozrálé, ve sklepě za několik týdnů dojdou.

Přemýšlíte, ke kterému farmáři pro ovoce a zeleninu zajet? Září je Měsícem biopotravin a v regionech se koná řada akcí, kde se s lokálními ekologickými zemědělci můžete seznámit a jejich produkty často i ochutnat. Více informací o programu a místech konání naleznete na www.mesicbiopotravin.cz.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

U Galerie Vaňkovka se uskuteční Food Truck Festival. Gastronomický zážitek připraví 21 dodávek a 12metrový vagón

Na další várku dobrot se mohou od 11. do 13. října těšit návštěvníci Food Truck Festivalu, který se odehraje v prostorách vedle Galerie Vaňkovka. Na pultech občerstvovacích dodávek nebudou chybět například populární burgery s vyladěnými recepturami, roast beefy, kachní paličky, mexické tacos, ale i méně tradiční jídla jako kanadské hranolky poutine či čínské knedlíčky Dim Sum. Část výtěžku z prodeje občerstvení poputuje na konto Nadace Emil podporující mladé hendikepované sportovce.

číst dále ...

Rozdá se 300 žemlovek zdarma. Zachraň jídlo tím oslaví vznik kuchařky

Večer 16. října bude ve znamení “záchranářských” receptů. V Pražském kreativním centru oslaví iniciativa Zachraň jídlo vznik nové kuchařky Zachraň jídlo v kuchyni, která obsahuje 100 receptů, jak doma neplýtvat jídlem. Během happeningu rozdají dobrovolníci 300 porcí luxusních žemlovek ze surovin, které by se jinak nevyužily. Kromě křtu kuchařky a výdeje žemlovek bude na místě bohatý program: od workshopů na výrobu sušenek z dužiny, promítání filmu o plýtvání jídlem, výstavy až po drinky ze “zachráněného” ovoce. Vstup na akci je zdarma.

číst dále ...

Zajímejte se o původ ryb, které nakupujete

Výživoví poradci, lékaři i odborníci nám radí, že bychom měli jíst ryby dvakrát týdně. Jsou přece plné tělu prospěšných látek, lehce stravitelné a také skvěle chutnají. Jenže stále častěji se ozývají hlasy, že počet ryb v oceánech dramaticky klesá. Nadměrný rybolov devastuje bohatství modrých hlubin, a pokud se tento přístup nezmění, brzy nebudeme mít co servírovat na stůl. Pokud patříte k těm, co řeší původ a kvalitu potravin, začněte se zajímat i o rybí „rodokmen“.

číst dále ...

Proč nejíme luštěniny?

Všichni víme, že jsou luštěniny zdravé, plné vlákniny a bílkovin a v neposlední řadě také vitamínů a minerálů. Přitom jsou chutné a u mnoha národů obhajují dokonce první příčky mezi konzumovanými potravinami. Co tedy způsobuje naši nechuť ke konzumaci této jinde oblíbené součásti jídelníčku?

číst dále ...

Hurá do školy po pořádné snídani

Ráno nepřemýšlíme jen nad tím, jakou svačinu svým potomkům přibalit s sebou do školy. Hlavu nám často také zamotá rozhodování, co připravit k snídani. Pokud vám došla inspirace a chcete zkusit něco nového, určitě oceníte pár tipů na zdravé a hravé snídaně, které „dělají den“. Nezbývá-li vám na ně v každodenním shonu čas, pusťte se do jejich přípravy o víkendu, kdy můžete zapojit i děti. Jak vybírat suroviny a na co si dát pozor?

číst dále ...

Netradiční a moderní expozice Zahradní slavnost přilákala na podzimní Floru Olomouc 20 tisíc návštěvníků.

Olomouc opět po roce ožila tradiční podzimní přehlídkou ovoce a zeleniny Flora Olomouc. I přes sobotní deštivé počasí navštívilo podzimní Floru 20 tisíc návštěvníků. Ta letos představila neobvyklé a umělecké zpracování hlavní expozice Zahradní slavnost. Pavilon A se zahalil do barevného podzimu plného plodin oslavující celoroční práci, hojnost a sklizeň. Výstava připomněla také výročí sametové revoluce. Podzimní Flora Olomouc se konala od 3. do 6. října 2019 a byla doprovázena oblíbenými Zahradnickými trhy, festivalem Olima či projektem Rozkvetlé památky.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy