REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

6 tipů na bezpečný detox

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.


Vláknina

Doporučená denní dávka vlákniny je pro dospělého člověka 30 – 35 g, běžně ji ale zkonzumujeme jen 10 g. Deficit vlákniny přitom znamená zvýšené riziko obezity a civilizačních chorob. Během detoxikace tak dbejte na její dostatečný přísun. Vláknina vám „vydrhne“ střevo a pomůže se vstřebáváním dalších složek potravy. Velké množství vlákniny najdeme v luštěninách, otrubách a překvapivě i v ořechách.

 
Luštěniny

Dejte si masný půst. Ulevíte tak svému zažívacímu traktu. A jak do sebe i přes absenci masa dostat dostatek bílkovin? Zapojte do jídelníčku luštěniny. Jsou zdrojem kvalitních bílkovin a zajistí, že vaše snaha opravdu k něčemu bude. A že jsou nudné a vy nechcete stále jíst jen čočkovku a hrachovku? To už dávno neplatí. Existuje nespočet receptů. Luštěniny použijte do polévek, rozmixujte v pomazánky, ale můžete je použít i na samotný hlavní chod. Inspirujte se v zahraničí a uvařte si čočkový dhál nebo vsaďte na mexickou kuchyni a připravte si fazole na tisíc způsobů.

 
Kvašené potraviny

Přirozenou cestou, jak v našich podmínkách dostat do těla vitamíny, jsou kvašené potraviny.

Kvašené potraviny čistí střeva, podporují zdravou imunitu a pomáhají tělu bojovat s nemocemi. Díky kvašeným potravinám se do našeho těla dostávají přátelské bakterie a pravidelná konzumace například kvašeného zelí či jiné zeleniny funguje jako přirozené probiotikum. Zajímavé jsou také fermentované luštěniny, a to hlavně pokud máte problém s nadýmáním. Fermentací se nadýmavá schopnost luštěnin snižuje.

 
Bylinky

Během chladných dní si moc čerstvých bylin nenasbíráme, a tak nám zbývá jen sušená varianta. Pokud jste si nestihli přes léto vytvořit vlastní zásoby a o účincích bylin nemáte ponětí, zajděte do specializované prodejny, kde vám s výběrem poradí. Nebojte se bylinky přidávat jak do jídla, tak ze směsí bylin vařit lahodné čaje, které můžete popíjet během celého dne. Odměnou vám bude klidnější mysl a lehčí trávení.

 
Pohyb

Součástí detoxikace je také pohyb. Díky němu se vaše tělo probudí a začne pracovat o něco intenzivněji. Do krve se vám začne vyplavovat endorfin, antistresový hormon, nebo také jinak hormon štěstí. Ten zažene zimní depresi a vy budete mít víc energie a hravě tak zvládnete všechny povinnosti, které vám den přinese.

 
Mysl

Nezapomínejte v rámci detoxikace těla na očistu mysli. Jakou formu zvolíte, je jen na vás. Můžete si přečíst knihu, zajít na masáž nebo udělat pořádek v šatně. Každý jsme jiný a uklidnit nás dokáží rozmanité činnosti. Pokud si nevíte rady, zkuste meditaci: zavřete se do tiché místnosti, pohodlně se usaďte, zapalte si svíčku a očima sledujte plamen. Na nic nemyslete, jen se oddejte té chvíli klidu.

Zdroj: www.MenuGold.cz,  www.LAFood.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Stylové streetfoodové recepty pro vás a vaše přátele

Na streetfoodové dobroty, které důvěrně znáte z trhů a festivalů, už nemusíte čekat! Šikovné a známé české food-blogerky Markéta v troubě a S vášní pro jídlo, pro vás připravily chutné a jednoduché recepty s McCain hranolky Crispers, které jsou jako vystřižené ze streetfoodového jídelního lístku. Recepty jsou připravené i v duchu dalších trendů: uvědomělého vaření a neplýtvání jídlem. Oba trendy vybízí připravovat jídlo ze surovin, které máme běžně doma a když nevyužijeme celé balení některé potraviny, můžeme si ji nechat na jindy. Pozvěte přátele, rodinu a vychutnejte si spolu streetfoodové pokrmy v pohodlí domova.

číst dále ...

10 tipů pro zdravější stravování v roce 2021: Jak odlehčit jídelníček po vánočním hodování

Jedním z nejčastějších předsevzetí do nového roku bývá redukce hmotnosti po vánočních svátcích. Mnoho lidí se tak uchýlí ke snížení příjmu kalorií na minimum, což ale nepředstavuje ideální řešení. Drastické omezení stravy většinou vede k nechvalně známému jojo efektu. Znovu nabrání ztracené váhy může navíc demotivovat natolik, že jediným výsledkem bývá návrat k původním stravovacím návykům. Existuje však několik základních pravidel, které pomohou nejen se shozením přebytečných kil, ale také k větší pestrosti jídelníčku.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Špaldová mouka v kuchyni

Věděli jste, že existuje něco jako pšenice špalda? Ano, opravdu existuje. A právě z ní se vyrábí špaldová mouka. K její výrobě se používají celá zrna včetně obalové části, díky tomu špaldová mouka obsahuje velké množství prospěšných látek. Naši prapraprapraprarodiče z ní vařili a pekli zcela běžně, nyní se do kuchyní opět vrací. Třikrát hurá.

číst dále ...

Zdravé pečení může být chutné, ale je třeba vědět, jak na něj

Nabídkou zdravých dortů se zaplnily tabule kaváren i restaurací. Přijít do podniku, který by nenabízel chutný zdravý dort, se dnes už jen tak nestane. Možná že jste zdravým dortům v oblíbené kavárně dali šanci a oblíbili si je, jen doma je ne a ne upéct. Profesionální cukrářka Olga Ceralová potvrzuje, že u zdravého pečení opravdu záleží, jestli víte, jak na něj.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy