REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

6 tipů na bezpečný detox

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.


Vláknina

Doporučená denní dávka vlákniny je pro dospělého člověka 30 – 35 g, běžně ji ale zkonzumujeme jen 10 g. Deficit vlákniny přitom znamená zvýšené riziko obezity a civilizačních chorob. Během detoxikace tak dbejte na její dostatečný přísun. Vláknina vám „vydrhne“ střevo a pomůže se vstřebáváním dalších složek potravy. Velké množství vlákniny najdeme v luštěninách, otrubách a překvapivě i v ořechách.

 
Luštěniny

Dejte si masný půst. Ulevíte tak svému zažívacímu traktu. A jak do sebe i přes absenci masa dostat dostatek bílkovin? Zapojte do jídelníčku luštěniny. Jsou zdrojem kvalitních bílkovin a zajistí, že vaše snaha opravdu k něčemu bude. A že jsou nudné a vy nechcete stále jíst jen čočkovku a hrachovku? To už dávno neplatí. Existuje nespočet receptů. Luštěniny použijte do polévek, rozmixujte v pomazánky, ale můžete je použít i na samotný hlavní chod. Inspirujte se v zahraničí a uvařte si čočkový dhál nebo vsaďte na mexickou kuchyni a připravte si fazole na tisíc způsobů.

 
Kvašené potraviny

Přirozenou cestou, jak v našich podmínkách dostat do těla vitamíny, jsou kvašené potraviny.

Kvašené potraviny čistí střeva, podporují zdravou imunitu a pomáhají tělu bojovat s nemocemi. Díky kvašeným potravinám se do našeho těla dostávají přátelské bakterie a pravidelná konzumace například kvašeného zelí či jiné zeleniny funguje jako přirozené probiotikum. Zajímavé jsou také fermentované luštěniny, a to hlavně pokud máte problém s nadýmáním. Fermentací se nadýmavá schopnost luštěnin snižuje.

 
Bylinky

Během chladných dní si moc čerstvých bylin nenasbíráme, a tak nám zbývá jen sušená varianta. Pokud jste si nestihli přes léto vytvořit vlastní zásoby a o účincích bylin nemáte ponětí, zajděte do specializované prodejny, kde vám s výběrem poradí. Nebojte se bylinky přidávat jak do jídla, tak ze směsí bylin vařit lahodné čaje, které můžete popíjet během celého dne. Odměnou vám bude klidnější mysl a lehčí trávení.

 
Pohyb

Součástí detoxikace je také pohyb. Díky němu se vaše tělo probudí a začne pracovat o něco intenzivněji. Do krve se vám začne vyplavovat endorfin, antistresový hormon, nebo také jinak hormon štěstí. Ten zažene zimní depresi a vy budete mít víc energie a hravě tak zvládnete všechny povinnosti, které vám den přinese.

 
Mysl

Nezapomínejte v rámci detoxikace těla na očistu mysli. Jakou formu zvolíte, je jen na vás. Můžete si přečíst knihu, zajít na masáž nebo udělat pořádek v šatně. Každý jsme jiný a uklidnit nás dokáží rozmanité činnosti. Pokud si nevíte rady, zkuste meditaci: zavřete se do tiché místnosti, pohodlně se usaďte, zapalte si svíčku a očima sledujte plamen. Na nic nemyslete, jen se oddejte té chvíli klidu.

Zdroj: www.MenuGold.cz,  www.LAFood.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Detoxikace organismu

Cítíte se unavení a bez energie? Ponuré, zamračené počasí vás přivádí k šílenství? Máte depresi? Nezoufejte! Možná jen potřebujete pročistit tělo od různých škodlivých látek, které jste za poslední měsíce do sebe dostali a to nejen jídlem, ale také díky prostředí, ve kterém se všichni pohybujeme. Detoxikujte se tedy! A co je to vlastně detoxikace? Ta slouží k vyloučení jedů neboli toxinů z těla a provádí se především zásadní změnou pitného režimu a změnou jídelníčku.

číst dále ...

Nastartujte své libido s afrodiziaky

V průběhu historie lidé využívali stolování jako sbližovací a stmelující aktivitu. Stejně tak kultury vyhledávaly určitá jídla, aby umocnily své intimní zážitky. Říká se, že některé potraviny mají vlastnosti, které mohou zlepšit romantiku, plodnost a podpořit funkčnost reprodukčních orgánů. O některých se dokonce říká, že zvyšují výdrž, snižují stres nebo přitahují vašeho partnera. Všechny tyto faktory mohou mít významný vliv na milostný život.

číst dále ...

Svačinky připravené do pěti minut

Důležitou součástí každého dne jsou svačiny. V rámci dětského jídelníčku jsou samozřejmostí, ale stejnou důležitost by měly mít i v tom „dospěláckém“. Vyvážená svačina prospěje nejen tělu, ale i mysli. Výmluvy o nedostatku času nebereme. Přinášíme proto několik chutných a časově nenáročných receptů na svačinky, které rozjasní váš den a prospějí tělu i na duchu.

číst dále ...

Papírové tašky bez špatného svědomí. Košík je dokáže rozvláknit a vyrobit z nich kompostovatelné a recyklovatelné obaly….

Velké množství papírových tašek, ve kterých se vozí potraviny objednané po internetu, dlouhodobě trápí jak zákazníky, tak samotné online supermarkety. Košík.cz nyní přichází s revoluční myšlenkou, která z problému dělá naopak výhodu. Z každé tašky, kterou vybere od zákazníka, udělá Cirkutašky se sedmi životy. Ve spolupráci s finskou společností Huhtamaki začne své papírové tašky spolu s ostatním odpadem ze skladu ekologicky přetvářet pomocí v Česku unikátní technologie rozvláknění, která neničí papírové vlákno. Vše, co z tašek vznikne, tak bude nadále recyklovatelné a kompostovatelné. Jako první Košík představí obaly na vlastní vajíčka z volného chovu z mobilních kurníků pod značkou Authentic.

číst dále ...

Orientujete se v pivních stylech?

Podle průzkumů pije pivo bezmála 6 milionů Čechů. To je bez pochyby impozantní číslo, ale ani s takto silnou základnou stále nemůžeme říci: Co Čech, to pivní znalec. Tak schválně, jak se vyznáte v pivech vy? Češi patří jak výrobou, tak spotřebou piva mezi světovou pivní špičku. Výměrou chmelnic zaujímá relativně malá Česká republika po Německu a USA neuvěřitelné třetí místo na světě a se spotřebou více než 140 litrů piva na osobu za rok dokonce celosvětově vede. Řada pivařů si časem najde své oblíbené pivo, kterému zůstává věrná po dlouhé roky, ale roste podíl hledačů, kteří s chutí objevují nové styly a chuťové vlastnosti piva, ať už aby našli to pravé, vyznali se, nebo se zas vrátili ke svému prověřenému favoritovi. Za přispění Luďka Reichla, sládka Pivovaru Holba, jsme tak připravili stručný přehled druhů piv, který může pivní bádání usnadnit.

číst dále ...

Prémiový sekt Louis Girardot brut 2015 je opět vítězem Salonu vín České republiky v kategorii sektů

Odborná porota se už po dvaadvacáté sešla, aby vybrala stovku nejlepších moravských a českých vín. Salon vín – národní soutěž vín je výkladní skříní tuzemského vinařství. Prestižní ocenění zlatými a stříbrnými medailemi jsou nezpochybnitelnou garancí kvality a titul Šampiona je nejvyšší dosažitelnou metou pro víno v České republice. O výsledcích je rozhodnuto a vybraná vína budou celý rok 2022 k ochutnání v expozici Salonu vín ve Valticích. Kategorii šumivých vín opět ovládl loňský Šampion Louis Girardot brut 2015, nejušlechtilejší sekt z produkce společnosti BOHEMIA SEKT.

číst dále ...

Češi zkouší držet Veganuary. Každý účastník pomůže ušetřit až tři zvířecí životy

Lidé po celém světě se vedle již celkem zažitého Suchého února v posledních letech hojně zapojují také do Veganuary. Jde o každoroční výzvu organizovanou britskou neziskovou organizací, která povzbuzuje lidi k tomu, aby se v měsíci lednu stravovali více rostlině. Obdoba této výzvy nyní dorazila i do Česka v podobě Veggie Challenge, za kterou u nás stojí organizace ProVeg Česko. V jiných zemích se přihlásilo již více než 400 000 osob. Každý účastník výzvy může během měsíce pomoci ušetřit až tři zvířecí životy a značné množství emisí CO2, vody a půdy.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy