REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jablečný dort s třeným tvarohem pečený v lineckém těstě

Pomalu nám končí léto a začíná podzim, období sklizně ovoce, které se urodilo na stromech v zahradách. Mezi takové ovoce patří právě jablka, která jsou neuvěřitelně výživná a zdraví prospěšná. Jsou skvělá k okamžité konzumaci, ale i do různých receptů. Pokud nevíte, jak s větším množstvím naložit, přinášíme vám recept na lahodný jablečný dort.


Ingredience:

Hladká mouka 250 g
Cukr krupice do těsta 120 g
Cukr krupice do tvarohu 2 lžíce
Vejce 1 ks
Máslo 130 g
Žloutek 1 ks
Jablka velká 4 ks
Plnotučný tvaroh 250 g
Smetana 31% 150 ml
Moučkový cukr do jablek 2 lžíce
Skořice 1 lžička
Citrónová šťáva z 1 ks
Rozinky 2 lžíce
Rum 500 ml


Postup:

Změklé máslo nakrájíme na menší kostky, které dáme do mísy s moukou. Přidáme jedno vejce, žloutek a cukr. uhněteme těsto, které dáme do potravinářské folie a necháme 60 minut v chladu odpočinout.
Jablka omyjeme, osušíme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na větší kousky. Dáme do mísy, přidáme skořici, moučkový cukr, citrónovou šťávu a zlehka promícháme.
Tvaroh dáme do mísy, přisypeme rozinky, najemno nastrouhanou kůru z důkladně omytého citrónu, smetanu, rum, cukr (dle chuti) a spojíme v jednolitou hmotu.

Vyndáme si těsto, a kousek si oddělíme, aby nám zbylo na vrchní poklop. Do předem vymazané a vysypané formy Lamart BASSE LT3074 rozprostřeme těsto a to i přes okraj formy. Nalijeme tvaroh, na který položíme ochucená jablíčka a vše přiklopíme zbylým vyvaleným těstem. Spoje opatrně palci a ukazováčky spojíme, slepíme.

Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C přibližně 40 minut. Délka pečení je závislá dle výkonu Vaši trouby.

Po upečení jablečný koláč zchladíme, posypeme moučkovým cukrem a servírujeme na dezertních talířích Lamart DINE LT9001.

Dobrou chuť!


Odkazy:

Fotogalerie:

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy