REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jahodový rýžový nákyp s čokoládou

Jahody jsou mnohdy příznačně nazývány Venušinými plody. Obsahují totiž zinek, mangan a vitamín C a jsou tak ideálním afrodiziakem. Kromě toho pomáhají také při léčbě jaterních chorob, dně nebo artróze, podporují činnost ledvin a příznivě působí proti vzniku močových a žlučových kamenů. Jsou nízkokalorické a tak jimi kromě šampaňského můžete obohatit i oblíbený rýžový nákyp. Čím dovedete tento sladký dezert k dokonalosti? Kombinací s královským afrodiziakem v podobě kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa.


Ingredience:

2x balení Slim Pasta rýže bez nálevu,
200 ml polotučného mléka,
čerstvé jahody,
30 g másla,
2 vajíčka,
velká lžíce medu,
½ lžičky skořice,
70 % čokoláda.
špetka soli.


Postup:

Ohřejte mléko k bodu varu a vsypte do něj rozbalenou rýži. Tím, že je rýže uvařená už do sebe příliš vody nevsákne, proto se nelekejte zdánlivým nedostatkem mléka. Osolte špetkou soli, zakryjte hrnec pokličkou a na velmi mírně rozehřáté plotýnce povařte pár minut. Občas promíchejte. Do uvařené horké rýžové kaše vmíchejte tři čtvrtiny másla a nechte ji zchladnout na pokojovou teplotu. Troubu předehřejte na 170 stupňů. Oddělte bílky od žloutků a našlehejte z bílků tuhý sníh. Vychladlou rýžovou kaši oslaďte medem a smíchejte s našlehanými žloutky a skořicí. Poté opatrně vmíchejte sníh. Pekáček či samostatné mističky vymažte zbytkem másla a vrstvy rýžové kaše prokládejte slabými plátky jahod. Pečte zhruba 40-50 minut.

Poté pootevřete dvířka trouby a upečený nákyp nechte půl hodiny chladnout. Mezitím ve vodní lázni rozpusťte oblíbenou čokoládu, jednotlivé porce lehce polijte a ozdobte čerstvou jahodou.


Odkazy:
https://www.slimpasta.cz/recepty/jahodovy-ryzovy-nakyp-s-cokoladou/

Fotogalerie:

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy