REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rybí maso

Pokrmy upravené z ryb jsou především důležitou součástí pestré stravy, která je spolehlivou zárukou vyvážené výživy, a proto je nutno při sestavě jídelníčku i na ně pamatovat. K přípravě rybích pokrmů používáme masa jak z ryb sladkovodních, tak i z ryb mořských. Máme-li však z nich upravit hodnotný a chutný pokrm, musíme především znát jakost rybího masa, jeho vlastnosti, přípravu, správné kuchání apod.

KAPR – usmrcení, zbavení šupin, kuchání a nakrájení na podkovy

Každý rybář lovec, tedy ten, co si občas od vody nějakou tu rybu odnese, by měl znát, jak správně zabít, ale také k tepelné úpravě připravit maso ryby. Zde je video s kaprem a to nejen pro začínající rybáře, ale také pro sváteční konzumenty ryb, co si ji dopřejí alespoň na Vánoce.

O rybách a jejich zpracování

Ryby tvořily již od dávných dob podstatnou složku lidské výživy. Obliba a hojná spotřeba ryb u nás se udržela až do 18. století. Vzpomeňme jen na jihočeské rybníky, dílo českých rukou a českého důmyslu, které podnes vzorně slouží.

Ryby mořské, jejich dělení

Maso z mořských ryb je nejen rovnocenné maso ryb sladkovodních, ale navíc je předčí v tom, že obsahuje vedle plnohodnotných bílkovin a vitamínů také jód, a proto je pro lidský organismus velmi cenné.

Ryby sladkovodní, dělení a úprava

… jakost rybího masa nezávisí jen na druhu ryby, ale mají na ni vliv mnozí jiní činitelé: potrava ryby, druh vody, v níž žije, roční doba a tření. Například maso z ryb z čístých vod, zejména horských, má nejen lepší chuť, ale i bělejší maso než maso ryb z vod nížinných a zvláště stojatých …

Úprava solených ryb – slanečků

Zvláštní úpravu vyžadují právě solené ryby. U nás přichází v úvahu slaneček, nebo nasolený sleď. Slanečky jsou oblíbené právě o vánočním čase, zejména na Silvestra, kdy se konzumují různé saláty připravené ze slanečků, nebo se používají na zdobení jednohubek, chlebíčků.

Základní způsoby tepelných úprav ryb

Pečení, dušení, smažení, vaření na modro … ryby lze upravovat na mnoho způsobů. Záleží jen na Vás, kterou z tepelných úprav upřednostňujete.
Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy