moučníky, dezerty
Müsli s banány a jablky
Recept ze Švýcarska. Tento dezert podáváme třeba ke snídani.
reklama
Recept ze Švýcarska. Tento dezert podáváme třeba ke snídani.
reklama
Špekové knedlíky (špekáče) - Kdo by neznal „špekáče“! Jídlo milované, nenáviděné, nebo třeba jenom opomíjené. Nabízí skvělé řešení, jak zužitkovat včerejší rohlíky.
Pečené uzené maso na jablkách a medu - Pikantní úprava předem uvařeného uzeného masa, upečeného s jablky a dalšími surovinami, potřeného medem.
Kuře podle M. D. Rettigové - V hrnci na másle opečené porce kuřete, podušené, nakonec dochucené šťávou z citrónu.
Právě 8. březen je dnem, kdy se v mnoha zemích světa slaví Mezinárodní den žen. Tento svátek vznikl již na konci 19. století. Je pravdou, že svátek žen byl často komunistickým režimem zneužíván na propagaci tehdejšího režimu, avšak například Den matek byl zase propagován fašisty a také se nad tím dnes nikdo příliš nepozastavuje. V období těsně po revoluci v roce 1989, byl Mezinárodní den žen jako nepatřičný z kalendáře vyškrtnut, později se do kalendáře mezi významné dny ČR zase dostal. Právě na den žen mizí po stovkách květiny z pultů nejen českých květinářství, ale například v Itálii jsou všechny restaurace na MDŽ beznadějně obsazené. Že by i tam platilo naše známé heslo, že láska prochází žaludkem?
Velikonoční polévka šmigrustovka - Tato neobvyklá polévka dostala název od slova šmigrust, jak se v některých částech Moravy říká Velikonocům. Podle mnohých do ní patří to, co vykoledujete, na talíři hraje všemi barvami a prý dokáže zázraky, pokud máte z koledy podrážděný žaludek.
Jablečný beránek (hrnkový recept) - Hrnkový recept na pečeného beránka z hladké a polohrubé mouky, moučkového cukru, nastrouhaných jablek a dalších surovin.
Velikonoční králík s karlovarským knedlíkem s kopřivami - A kdy jindy než právě před Velikonocemi vyzkoušet pomalu pečeného králíka na víně s karlovarským knedlíkem s kopřivami.
Velikonoční svítek – tradiční velikonoční nádivka - Hlavička, velikonoční buchta, sekanice, sekanina, nebo velikonoční svítek. Tak se říká velikonoční nádivce, tradičnímu svátečnímu pokrmu a zároveň jedné z nejoblíbenějších příloh, která se během Velikonoc připravuje po celém světě v mnoha variantách.
Další osvědčené recepty, nejen velikonoční, najdete v naší internetové kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Recepty jídel, recepty na nápoje...
Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy