REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pivo

Vše o pivu, výroba, dělení, názvosloví …

7+1 postřehů o národním nápoji Čechů aneb hojnost chutí je v kurzu

Pivo k naší tuzemské kotlině patří už stovky let. Odnepaměti je také považováno za český národní nápoj. V Česku vaří pivo již přes 500 velkých i malých pivovarů a stovky, možná tisíce domácích pivovarníků. Čeští spotřebitelé mohou ochutnat a vyzkoušet pestrou nabídku různých pivních značek. Ale, znají Češi vůbec pivo? Vědí, z čeho se vaří? Při jaké teplotě by se mělo pít? Kolik je v pivu vlastně vody? Sedm plus jedna postřehů o českém pivu a pivovarnictví sestavil Roman Šolc, obchodní sládek Pivovaru Radegast. Tak dej Bůh štěstí.

O pivu

Pivo je nedokvašený nízkoalkoholický nápoj vyrobený ze sladu, chmele a pitné vody etanolovým kvašením za použití spodních várečných kvasnic (Saccharomyces cerevisiae).

Pivní názvosloví pro každého

Ať už patříte mezi pravidelné pijáky, nebo si dáte orosené pivo jen jednou za čas, jistě jste se již setkali s nepřeberným množstvím druhů piv. Liší se mezi sebou barvou, použitými surovinami, způsobem výroby či obsahem alkoholu. V následujícím textu bychom vám rádi objasnili, z čeho všeho se pivo vlastně vyrábí, a jak se dělí či označuje.

Základ pivní hořkosti aneb proč to bez chmele nejde a nepůjde?

Chuť i vůně piva jsou pevně spjaty s jednou z nejstarších kulturních plodin na světě – chmelem. Kdysi dávno s chmelem začali Babyloňané. Dnes vyrůstá po celém světě na 150 chmelových odrůd. Věděli jste, že chmel je příbuzný s konopím a že Česko je chmelová velmoc? Je tedy tato až 10metrů vysoká rostlina pro správně hořkou chuť piva opravdu tak nepostradatelná?
Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy