Ingredience:
500 g mletého kuřecího masa DZ Klatovy
1/2 střední bílé cibule
1 lžíce másla
1/4 šálku strouhanky
1 vejce
1 lžíce najemno nasekané petrželky
1/4 lžičky mletého nového koření
1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
1/2 lžičky česnekový prášek
1 lžička soli
čerstvě mletý pepř
2 lžíce oleje na smažení
Ingredience na smetanovou omáčku:
4 lžíce másla
2 lžíce prosáté hladké mouky
400 ml hovězího vývaru
250 ml smetany
1 lžíce worchestrové omáčky
1 lžička dijonské hořčice
100 g strouhaného parmazánu
sůl
pepř
Postup:
1/ Cibulku nakrájejte najemno a zpěňte ji na lžíci másla, aby změkla a dostala výraznější chuť. Nechte ji vychladnout. Do větší mísy dejte mleté kuřecí maso, opečenou cibulku, strouhanku, vejce, petrželku, nové koření, muškátový oříšek, česnekový prášek, sůl a pepř.
2/ Všechny ingredience rukou zpracujte jako na karbanátky a vytvarujte cca 25 kuliček. Do vetší pánve nalijte olej na smažení a na silnějším plameni opečte kuličky ze všech stran dozlatova. Trvá to cca 4-5 minut. Kuličky můžete opékat na dvou pánvích a nebo na etapy. Neopékejte všechny kuličky na jedné pánvi, protože pak nemají kolem sebe prostor a začaly by se dusit ve vodě, kterou maso pustí.
3/ Opečené kuličky vyndejte z pánve a zakryjte alobalem, aby zůstaly teplé. Do výpeku, který zbyl po masových kuličkách přidejte máslo a pomalu do něj přidávejte prosátou mouku. Za stálého míchání přidejte připravený vývar, smetanu, worchester a dijonskou hořčici.
4/ Omáčku přiveďte k varu na mírném ohni a za stálého míchání ji nechte zhoustnout. Dochuťte solí a pepřem a přidejte do ní osmahnuté masové kuličky. Na mírném ohni vše krátce provařte, aby se chutě spojily. Na talíři vše posypejte strouhaným parmazánem
Odkazy: