REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vlašské bodláky


Vlašské bodláky neboli artyčoky jsou dobrý zdroj kyseliny listové a draslíku asi snižují hladinu cholesterolu asi zlepšují funkci jater.

Ať je podáváme teplé nebo studené, vcelku nebo jen oloupaná srdíčka, pokaždé budou artyčoky nejen vybranou lahůdkou, ale také dobrým zdrojem kyseliny listové a draslíku. Mnoho zastánců přírodního léčitelství má za to, že tato zelenina může i uzdravovat. Také vědci v tomto oboru zkoumali výtažky z artyčoku a zejména látku zvanou cynarin, která se nalézá v poživatelné části listů; výsledky napovídají, že cynarin nebo podobná látka obsažená v artyčoku může regulovat hladinu cholesterolu, zlepšovat práci jater a pravděpodobně má dlouhodobě příznivé účinky při onemocnění žlučovými kameny.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy