REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Sýr Roquefort


Nejznámější polotuhý francouzský sýr, vyráběný z ovčího mléka s modrou plísní, se zelenošedými žilkami ušlechtilých plísní, kořeněné a velmi pikantní chuti. Obec v departmantu Aveyron ve Francii proslavená stejnojmenným sýrem.

Pravděpodobně nejlepší a nejstarší sýr s modou plísní s intenzivní, pikantní, slanou chutí. Známý od doby římské, kdy byl sýr velmi oblíbený. Produkuje se pouze z mléka ovcí pasoucích se na náhorních plošinách v oblasti Aveyronu. Sýr uzrává po tři měsíce v přirozeně vlhkých, tmavých a chladných jeskyních situovaných pod vesnicí Roquefort sur Soulson. Povrch sýru má být sněhově bílý s náznakem lesku a nemá skoro žádnou kůru, jeho jádro je měkké a drobivé, krémově zbarvené, prorostlé šedozelenými žilkami sahajícími až k jeho povrchu. Na trh přichází ve tvaru válce, zabalený do fólie s červenou ovcí v emblému a jeho jméno je právně chráněno.

Použití: Do salátových designů, na přípravu pikantních chlebíčků, k ovoci.
Nápoje: Bílé víno (např. Tramín, Pálava, červené víno (např. Cabernet, Sauvignon).


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy