REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Sklenice od Riedla neboli riedlovka


Co je to, sklenice od Riedla neboli riedlovka?

Perfektně vyfoukaná sklenice, dokonalého tvaru, důsledně rozličná pro vína z hlavních vinařských oblastí nebo pro různé odrůdy. Riedlové byli původně, a to po dlouhých 300 let, skláři z Česka. Po nešťastných historických okolnostech druhé světové války odešli do Rakouska, kde namísto typického českého barveného a broušeného skla začali foukat sklenice na víno. Claus J. Riedl byl prvním sklářem, který si uvědomil význam správně zvoleného tvaru sklenice pro vychutnání vína. A také koňaku, grappy a vůbec alkoholických nápojů. Zázračně se trefil do toho, co právě taková odrůda vína nebo oblast potřebuje.

Nikdo neví proč, ale mnohokrát opakované testy „naslepo“ prokázaly, že stejné víno, ze stejné láhve chutná z riedlovky vždy lépe. Pokud vám v restauraci nalijí víno do Riadla, pak vězte, že jste ve špičkové restauraci.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy