REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Řeřicha zahradní (Cardamine Amara)


Listy mají palčivou chuť a používají se do salátů. Je výborná na chléb a jemně sekaná je výborná do salátů a k ochucení masitých a vaječných jídel. Obsahuje vitaminy B 1,C a K a minerální látky, beta-karoten a rostlinná antibiotika. Můžeme si ji vypěstovat i v truhlíku. První zmínka o řeřiše je z roku 1508. Zmiňuje se o ní Gibault v „Historii zeleniny“. Má i léčivé účinky na ledviny, na povzbuzení látkové výměny, tvorbu krve, vyměšování žaludečních šťáv a dýchací cesty. Je také močopudná. Můžeme ji použít i jako lék proti kašli. Stačí, když spaříme vařící vodou 4 g řeřichy a osladíme čaj medem.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy