REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Řasy Nori


Nori je jednou z nejrozšířenějších a nejpopulárnější ze všech mořských řas, která má vynikající chuť. Dá se rychle a lehce upravit a má mnohostranné využití. Nori nejvyšší kvality pochází z Japonska. Tato řasa roste na sítích v pobřežních vodách a zralá se sbírá za odlivu ručně nebo nasávacím čerpadlem. Nori se po vylovení jemně naseká na hustou kaši a suší se na slunci na tenké listy na bambusových rohožích. Nutriční hodnoty Nori jsou jedinečné. Je mezi řasami jedním z nejbohatších zdrojů bílkovin.(ve 100g řasy 35g bílkovin, což je přibližně 2x více než maso) Obsahuje olej E.P.A., který je efektivní při prevenci ateriosklerozy, taurin (druh aminokyseliny, která pomáhá snižovat krevní tlak), dále řadu vitamínů A (až 11 000 jednotek-téměř tolik, jako mrkev!), B a C, a také vegetariány někdy postrádaný vit. B12, dále řadu minerálů a chlorofyl. Nori, jako všechny řasy, obsahuje hodně jódu. Je též lékem na chudokrevnost. 2 listy řasy NORI poskytují následující živiny: vit. A = 45 g špenátu; vit. B2 = 50-60 g vepřového masa; vápník = 1 vejce nebo 200 ml mléka; železo = 1 vejce nebo 600 ml mléka. Navzdory svému vysokému stupni absorbce minerálů z mořské vody zásadně nepřijímá škodlivé látky tak, jak to dělají ryby. Kde je stupeň znečištění vysoký, tam řasy přestanou růst. Nori obsahuje kyselinu alginovou, která je schopna v lidském těle na sebe vázat těžké kovy a další toxické látky a vylučuje je přirozenou cestou. Rozpouští tuky a „uklízí“ nahromaděný hlen v těle. Protože Nori může snížit hladinu cholesterolu v těle tím, že působí podpůrně při rozpouštění a vylučování usazenin tuku, je důležitá zejména pro lidi, kteří v minulosti konzumovali nebo konzumují nadměrné množství mléčných produktů a masa. Nori posiluje paměť, srdce a tenké střevo. Pomáhá také při trávení a proto je vhodné ji podávat v kombinaci s pečenými a smaženými jídly. Mořská zelenina je alkalická (zásadotvorná), vyrovnává tak překyselení organismu, což bývá příčinou mnoha nemocí. Při plánování jídelníčku pamatujte, že řasy mají být servírovány v malých množstvích, ale pravidelně. Používají se spíš jako koření při vaření luštěnin (jsou rychleji uvařeny), nebo polévek či zeleninových jídel pro zvýraznění chuti a zhodnocení pokrmu. složení: sušené řasy hmotnost: 100 g (50 plátků) použití: Řasy vaříme asi 5 min. Řasy jsou také poživatelné, jakmile se trochu opraží nad plamenem, až zesvětlí na jasně zelenou barvu (asi po 5 sec.). Potom se rozdrtí a nasype na hotové jídlo nebo se celý list použije na sushi rolky (rasu položíme na bambusovou rohožku, rozvrstvíme na ni rýži na střed položíme vzbrané ingredience, pomocí bambusové rohožky zavineme a nožem namočeným ve studené vodě nakrájíme malé špalíčky). Může se také nakrájet na proužky a použít na ozdobu. Plátky řasy se mohou plnit rizotem či sojovým sýrem TOFU s cibulí a zeleninou a zapékat jako závitky. Jako koření do salátů se smíchají se solí a opraženým tlučeným sezamovým semínkem. POZOR: Mořské řasy obsahují hodně přírodního jódu. Upozorňujeme, že v souladu s EFSA /2006/ požití více než 600mg /mikrogramů/ -přibližně 1,5 čajové lžičky – na jednu osobu může jednorázově poškodit zdraví /hyper funkce štítné žlázy/ a proto se musí dodržovat pokyny na přípravu jídla. Denně lze konzumovat nejvýše 1 porci polévky nebo salátu, ne více!Zdroj: www.japan-eshop.com


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy