REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Mauricijská papeda (Citrus hystrix)


Stálezelený strom nízkého vzrůstu se kromě jichovýchodní Asie pěstuje také v Austrálii nebo třeba na Floridě. Má malé zelené citrusové plody podobné limetkám. Z rostliny se sbírá a v kuchyni využívá kůra, listy a citrusové bobule a to jak v čerstvém, tak i sušeném stavu.Při zpracování čerstvých listů, které voní silně po citrusech a mají svoji osobitou chuť, před použitím zbavíme řapíku a tlustého středu. Pak jen nakrájíme na tenké nudličky a dále zpracováváme dle příslušných receptur.Kůra plodů mauricijské papedy má jemně nahořklou chuť s citrusovým podtónem. Při získávání čerstvé kůry z plodů postupujeme velmi opatrně. Oddělujeme ji od hořké dužniny, která se nám ke kůře nesmí přimíchat, struhadlem se středně velkými otvory. Kůru z papedy seženeme také v sušeném stavu, případně konzervovanou v soli (před použitím je nutné ji omýt a odstranit vnitřní část dužniny!). Čerstvé plody papedy poznáme podle svraštělého a hruškovitého tvaru žlutozelené barvy, o velikosti asi 7 cm. Plody při nákupu mají být pevné a v porovnání se svou velikostí dost těžké. Šťávy obsahují čerstvé plody jen malé množství a téměř se nepoužívá. Mauricjskou papedu uchováváme v chladu jako jiné citrusové ovoce.Listy jsou součástí mnoha polévek, salátů, pokrmů z kuřecího, ryb a omáček určených právě k vařenému či dušenému drůbežímu masu a restovaným rybám. Mauricijská papeda chuťově doplní mořské plody, ale i houby, listovou zeleninu, těstoviny.Strouhanou kůru kombinujeme s kari, hodí se do thajských kari past a indonéských sambal. Papedu dále kombinujeme s koriandrem, zázvorem, chilli kořením, bazalkou a například i badyánem. Další názvy: Kafrová limetka, (kaffir lime), makrut lime.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy