REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Livarot


Jeden z nejstarších měkkých sýrů z Normandie se vyrábí pouze v departmentech Calvados a Orne. Pozná se podle pěti pruhů z rákosí na jeho obvodu, které bránilo zborcení sýru při zrání. Díky těmto proužkům si vysloužil přezdívku „colonel“ (plukovník). Během uzrávání získává kůrka sýru díky barvivu z jihoamerické rostliny orelaníku barvířskému červenooranžový cihlový odstín. Sýrové těsto je pružné a má krémovou až zlatožlutou barvu, výrazně kořeněné aroma a nakyslou, hodně aromatickou chuť.

Použití: Sýrové mísy, saláty, podává se hladně na závěr menu.
Nápoje: Robustní červená vína.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy