REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Likér Grand Marine


Louis-Alexandre Marnier Lapostolle založil tradici Grand Marnieru již v roce 1880 a dodnes jeho potomci pečují o tento rodiný likér. Základem Grand Marnieru je koňak, který se smíchá s destilátem z výtažků z pomerančové kůry. Pro výrobu Grand Marnieru se používá kůra hořkých pomerančů (Citrus bigaradia), které se sbírají ještě zelené, nedozrálé, aby co nejvíce vynikly esence v jejich kůře. Z pomerančů se odstraní dužnina a slupky se poté několik dní suší pod karibským sluncem. Marnier-Lapostolle používá pomeranče zejména z rodinných plantáží. Destilát z macerovaných sušených šlupek pomerančů se míchá z kvalitním koňakem vyrobeným z hroznů Ugni Blanc (bílý shiraz) z jihu Francie. Dvakrát destilovaný koňak ještě zraje v dubových sudech ve sklepech zámku Château de Bourg-Charente, taktéž patřícího rodině Marnier-Lapostolle. Pro destilaci se používá stále tradičních měděných destilačních kotlů. Když je alkohol zralý, sklepmistr začíná kombinovat chutě z mnoha sudů, aby docílil delikátního vyvážení Grand Marnieru. K skvělé chuti Grand Marnieru přispívají i pomeranče, jejichž sušená kůra se maceruje v základním neutrálním alkoholu, ze kterého se destiluje pomerančová esence v rodinné palírně v Neauphle-le-Château. Do celé kompozice patří ještě několik tajných přísad a nakonec celý mix zraje v dubových sudech. Když mistr usoudí, že Grand Marnier je hotov, stačí se do lahví v srdci Normadnie ve fabrice v Gaillon-Aubevoye. Každá lahev Grand Marnieru je opatřena tradiční červenou stuhou a voskovou pečetí. Každý den se připraví více jako sto tisíc lahví.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy