REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Libeček lékařský (Levisticum officinale)


Je nejen koření, ale i léčivka. Kořeny obsahují silici, kumariny. Podporuje činnost srdce, jater a zažívání. Jako koření se používají listy, které svou chutí připomínají maggi. V kuchyni je oblíbený a používá se čerstvý nebo sušený do polévek, omáček a masovým základem, karbanátků, nádivek, rajčatového salátu, luštěnin, bylinkových másel a zlepšuje chuť dušeným masům. Hlavní obsahovou složkou je terpineol. Dále vitamíny C a A, hořčiny, pryskyřice, cukry, organické kyseliny a další látky. Užívá se jako diuretický prostředek při zánětu dolních cest močových a močového měchýře, při otocích ke zvýšení vylučování tekutin a pro povzbuzení vylučování žluče. Lidově se nazývá „ české maggi“.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy