REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kávovina


Kávovina se objevila před více než 200 lety a bývala označována jako „káva chudých“. Konzumovala se tam, kde se normální kávy nedostávalo. Kávu v období světových nebo napoleonských válek nahrazovala právě kávovina. V 18. století v Prusku pití zrnkové kávy zakazoval zákon. Dnes se odmítá káva spíše z důvodů zdravotních nebo náboženských a pití kávoviny se stává moderním trendem.Kávovina se vyrábí pražením různých částí rostlin bohatých na sacharidy. Z čekanky dostaneme cikorkovou kávovinu, získáme ji z obilovin (žita, ječmene nebo pšenice), ze sladu (pražené žito, ječmen nebo pšenice) nebo fíku. Kdo nezná meltu, jako by o kávovině vůbec neslyšel. Melta vzniká smísením pražiny z bulvy cukrové řepy, obilek žita a ječmene a kořene čekankyZnámá je čekanková kávovina Karo, která podporuje trávení, pročišťuje krev a působí příznivě při jaterních onemocněních, čekankovo-ječmenná kávovina Catus-Seda. Zarputilí milovníci kávy si možná přijdou na své s cereální kávou Chicorea. Je to směs kvalitní kávy a kávoviny (poměr 60:40), má tedy snížený obsah kofeinu a obsahuje vlákninu. Zdroj: http://www.zijemenaplno.cz/Clanky/a74-Kavovina-je-zdravejsi-nez-kava.aspx


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy