REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Gomašio i gomasio


Goma je japonský název pro sezam. Směs se používá k ochucení rýže, syrové zeleniny a salátů. Dobrá je i k posypání vařených brambor. Někdy se nazývá také sezamová sůl a patří mezi makrobiotické speciality. Připravuje se samostatným pražením suchého sezamu a soli a jejich následným rozdrcením buď v hmoždíři, či mixéru a to tak, aby semínka zůstala zhruba ze 60 % v celku. Poměr soli a sezamu se pohybuje od 1:7 až 1:22.

Dodává slanou chuť s menším množstvím koncentrované soli, která je zde navíc vhodně navázána na sezamový olej. Uchovává se v lednici maximálně po dobu jednoho týdně, pak hrozí jeho žluknutí. Obsahuje velké množství vápníku, železa a vitamínů skupiny B. Slouží ke kořenění obilovin, zeleniny a rýže.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy