REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Fenykl obecný


(Foeniculum vulgare Mill.) – Lidově zvaný též vlašský kopr, sladký kopr nebo římský kopr. Je to rostlina evropského původu, někdy kolem roku 1418 ji na kontinent z ostrova Madeira dovezli Portugalci. První doklady o skutečném pěstování fenyklu pocházejí z počátku 18. století z Anglie. Již vojáci ve starém Řecku a Římě pojídali fenykl, aby měli pevné zdraví. Ženy ho používaly jako prostředek proti obezitě. Ve středověku lidé fenyklovými semeny zaháněli hlad během půstu.

Používá se do omáček a na nakládání zeleniny, na skopové pečeně, do zeleninových polévek, k novým bramborám, do tvarohu, do omelet, do sýrových pokrmů, drůbežích ragú, k játrům, do telecího, k pečené rybě, mořské živočichy. Jako sušený se používá na ochucení pečiva, saláty, majonézy, jablkové koláče, klobásy, masové směsi nebo pokrmy ze zelí. Fenykl lze velmi dobře kombinovat s petrželkou, dobromyslí (oreganem), šalvějí, tymiánem a chilli papričkami.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy