REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dýně


Patří mezi zeleninu, avšak v kuchyni se zpracovává jako ovoce. Je dodavatelem vitaminu C, má dostatek pektinových látek, karotén, aneurin, laktoflavin, kyselina nikotinová a pantotenová. Domovinou těchto plodů nejrůznějšího zabarvení je zřejmě Severní, Střední a Jižní Amerika. Podle jejich tvarů dokonce Indiáni zhotovovali hliněné nádoby. Patří k nejbohatším rostlinným zdrojům zinku, který je používán při léčení střevních potíží. Po zavaření s cukrem dostává dýně ananasovou chuť. Po požití má mírně projímavý účinek.

Angličané jedí dýni ke snídani, Američané ji přikusují k polévce a ve středoasijských republikách je marinovaná dýně přílohou k masitým jídlům. Je to daleko zdravější než naše knedlíky. Výborné je i dýňové zelí, dýňová nádivka, zapékaná s nivou, dýňový nákyp, dýně plněná sýrem. U nás bývá dýně dosti opomíjená.

Chceme-li ji oloupat, tak ji rozpůlenou položíme na prkénko řeznou stranou a pevně ostrým nožem odřízneme slupku směrem dolů. Máme-li ji nakrájenou na tenké měsíčky, můžeme ji oloupat i škrabkou na brambory.

Dýni můžeme i péci. Nakrájíme ji na kostky velké 2 až 3 cm, které vložíme na tukem vymazaný plech. Osolíme je a opepříme. V horké troubě je upečeme asi 45 minut při středně velké teplotě. Hotové můžeme přelít asi dvěma lžícemi medu.Pokud chceme dýni mrazit, tak ji předem nakrájíme na kostky a asi 20 minut povaříme. Necháme je okapat a rozmačkáme na pyré, které potom vložíme do sáčků a zmrazíme. Vydrží asi půl roku.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy