REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Durian


Plod stromu, který se nazývá batan indický, bot. název Durio zibethinus. Dorůstá velikosti lidské hlavy, váží okolo 8 kg, je pokrytý trny a má nepříjemnou vůni. Čím je zralejší, tím silněji páchne po zkažených vejcích, shnilém mase, rybině a česneku. Přesto patří k nejdražším pochoutkám na tamním trhu. Konzumují se semena velikosti holubího vejce, které se praží a chutnají jako kaštany. Dužnina plodu je růžová, velmi chutná a osvěžující. Nesmí se pro svůj zápach ani vozit v letadlech.

Roste v tropech jihovýchodní Asie a rovníkové Afriky. Očichávání durianu je v Singapuru tradičním rituálem. Z durianu se dělá pyré, marmelády, čatní, omáčka, zmrzlina, kanduje se, konzervuje nasladko i naslano, nezralé plody se upravují jako zelenina a semena se praží jako oříšky. MF (Babylon chutí Viliam Buchert) a Hobby magazín.

Z tohoto ovoce se v Singapuru vyrábějí durianové bonbony, zmrzliny a zákusky, které jsou velmi podobné našim věnečkům. Durianové zákusky nebo bonbony jsou ukryty pod poklopem jako u nás olomoucké syrečky, aby pach nebyl cítit. Vstup do autobusů, metra a hotelů s durianovými sladkostmi je v Singapuru zakázán pod pokutou v přepočtu asi 8500 korun.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy