REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dudhi


Poměrně málo známý druh tykve dudhi – lagenaria siceraria, jejíž plody připomínají zuchiny či patisony, původně pochází z Jižní Afriky. Dnes se běžně pěstuje v mnohých tropických zemích a plantáže se vyskytují i ve Středomoří. Rostliny se na nich pnou po drátech do výše dvou metrů a jejich protáhlé kuželovité plody dosahují délky až šedesáti centimetrů. Dovážejí se ponejvíce z Keni.

Nazelenalá bíložlutá kůra chrání pevnou bílou dužinu s poměrně malými semeníky – podobnými semeníkům okurkovým – s poživatelnými zrníčky. Maso dudhi obsahuje něco vitamínů A a C a podobně jako všechny druhy tykve se vyznačuje nízkou energetickou hodnotou, ta se pohybuje kolem 75 Kj čili 18 Kcal ve sto gramech dužiny.

Dudhi jsou velmi odolné a nevyžadují žádnou zvláštní péči. Před zpracování je stačí omýt a rozřezat na plátky, kůru není třeba loupat. Požívají se vařené nebo dušené a mají celkem nevýraznou chuť, proto je vhodné je doplnit jinou aromatickou zeleninou, nebo silně okořenit zázvorem, pepřem koprem nebo hořčičnými zrny. Vydlabané plody lze také naplnit mletým dobře okořeněným masem a zapéci.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy