REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Drůbeží drůbky


Drůbeží drůbky patří mezi poživatelné části a dělíme je na drůbky vnější a vnitřní. Vnější drůbky zahrnují krk, někdy i hlavu, křídla, nožky, popř. i kohoutí hřebínek; vnitřní drůbky játra, žaludek a srdce. Mezi další poživatelné části se počátá krev a plsní a střevní sádlo.Nepoživatelné části (odpad) jsou střeva, jícen, průdušnice, slezina, rozmnožovací žlázy, běháky a někdy i hlava.Veškeré drůbky musíme před tepelnou úpravou dobře očistit. Hlavu, krk a křídla, je-li třeba, spaříme horkou vodou, očistíme, popř. zbylé pisky odstraníme pinzetou a osušené opálíme nad plamenem. Z hlavy odstraníme oči tak, že ostrým špičatým nožem je bez poškození vyřízneme. Zobák odsekneme a spodní dutinu odřízneme. Tím zároveň odstraníme případné zbytky nečistot z jícnu a hrtanu. Nožky spaříme, sloupneme je a drápky odsekneme. Žaludek vyčistíme, v játrech vyhledáme žluč a opatrně ji vyřízneme. Ze srdce vytlačíme zbylou krev a osušíme je.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy