REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dřín obecný (Cornus mas)


Dřínky jsou plody dřínu obecného ( Cornus mas), což je keř brzy na jaře kvetoucí drobnými žlutými kvítky. Roste u nás jen v teplejších krajích, zejména na vápencovém podkladě. Jsou známy čtyři druhy dřínů, ale u nás roste jen dřín obecný. Rozšířen je ve střední a jižní Evropě až po Kavkaz.

Roste pomalu v suchých listnatých lesích a na křovinatých stráních, u nás v teplejších polohách středních Čech, jižní Moravy a také na Slovensku. Dřínky patří k ovoci s vysokou biologickou hodnotou. Ve 100 gramech dužniny obsahují 100 – 300 mg vitaminu C, jehož velký podíl zůstává i ve zpracovaných plodech, třeba v kompotech a džemech, mošty a sirupy, zelené se nakládají do octa. Kořeníme jimi jinak fádní jablkové a hruškové kompoty. V kombinaci s brusinkami nebo sladkými jeřabinami jsou vhodné také ke zvěřině.

Dále obsahuje provitamin A, dostatek minerálních látek, třísloviny, organické kyseliny, pektiny a další hodnotné látky. Dřínky lze ale rovněž sušit. Sušené plody uchované v dobře uzavřené sklenici slouží nejen k přípravě chutného čaje, ale též k uklidnění zažívacího traktu po nadměrné konzumaci různých pokrmů. Přezrálé se zbarvují do černa. Jedí se i syrové, ale po přejití mrazem jsou sladší. V lidovém léčitelství se používají proti střevním chorobám a střevním parazitům.

Kromě dřínu obecného se u nás vyskytuje také nepůvodní dřín květnatý (Cornus florida), který sem byl zavlečen jako parková dřevina a rozšířen ptáky od příměstských oblastí.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy