REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dort Sachrův – Sacher Franz


šéfkuchař u dvora knížete Metternicha. Vymyslel recept na čokoládový dort v roce 1835, později nazván jeho jménem Sachrův. V původním receptu bylo uvedeno, že k jeho přípravě je potřeba 18 bílků a 14 žloutků. Tento Sachr dort je jediný dort, který se stal předmětem soudního sporu, když se Demelova cukrárna ve Vídni opovážila činit nároky na pravější Sachr.

Sacherův dort dostal pojmenování podle vídeňského hotelu Sacher, který se zejména proslavil na konci minulého století za šéfování paní Anny Sacherové. Za jejího království vznikla ona báseň:
150 g nastrouhané čokolády trochu pokapeme vodou a necháme v troubě ztuhnout. Pak ji smícháme se 150 g másla, 6 žloutky a 150 g práškového cukru. Dobře utřeme a do směsi pak přimícháme tuhý sníh, ušlehaný ze 6 bílků a 160 g hladké mouky. Připravenou směsí naplníme dortovou formu vyloženou pergamenem. Pečeme v mírně vyhřáté troubě 15 minut. Vychladlý dort obrátíme, hladkou stranu potřeme meruňkovým džemem, polijeme čokoládovou polevou a necháme ztuhnout.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy