REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Česnek medvědí (Allium ursinum)


Používá se jako přísada do omáček, polévek, zeleninových jídel, nadrobno nasekaný do salátů, ale i do sýrových a tvarohových jídel nebo jen na chleba s máslem. Roste ve vlhkých stinných lesích má ploché listy podobné listům konvalinek, které rostou přímo z cibule. U nás roste především v Podyjí, Pomoraví a v Bílých karpatech. Cibule je menší a štíhlejší než u kuchyňského česneku. Celá rostlina šíří česnekovou vůni, takže i maso, případně mléko zvířat, která medvědí česnek spásají, přejímá jeho chuť. Obsahuje kromě éterického oleje, sulfidů a minerálních látek také biokatalyzátory, vitamin C, A, B 1, ale i hormonální látky a alicin, jež má antibiotické účinky a také rostlinná antibiotika – fytoncidy. Ozdravně působí na celou zažívací soustavu – žaludek ( při žaludečních potížích), zánětu tenkého střeva, ale i proti vysokému krevnímu tlaku, arterioskleroze, chřipce, střevním parazitům, na činnost jater a vyměšování žluče. Cibulovitá rostlinka dorůstá výšky 20 až 30 centimetrů.

Nemá žádné vedlejší účinky. Pro léčebné účely se sbírá kvetoucí nať v květnu, ve výše položených místech ještě v červnu Nejlepší je používat čerstvý, ale může se i uchovávat mrazený.

Víno z medvědího česneku – vezmeme plnou hrst nadrobno nakrájenýcz listů česneku medvědího, krátce je povaříme ve čtvrt litru bílého stolního vína a podle chuti osladíme medem. Obden pomalu po doušcích upíjíme.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy