REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Černý bez (bezinky)


Sambucus nigra – byl velice ceněn už v minulosti pro léčivé účinky jak plodů, tak i květů. Podle lidového podání měl nadpřirozenou moc a sídlili pod ním bůžkové. Říkalo se, že pomáhá při devětadevadesáti nemocech. Používá se při nachlazení jako čaj při nachlazení a při zácpě. Lahodná je i limonáda z černého bezu, vyrábí se z něho džem i sirup.

Sirup z černého bezu se připravuje tak, že plody černého bezu zalijeme 2 díly vody a 3 díly prsního čaje a to tak, aby bobulky byly zcela ponořené. Do roztoku přidáme lžíci kyseliny citronové, která uvolní šťávu. Asi do 5 litrů šťávy přidáme 1 kg cukru, necháme přejít varem a za tepla plníme do lahví. Vrstvička alkoholu zabrání kvašení. Bezinkové květy obsahují především rozličné glykosidy, saponiny, pryskyřice, alkaloidy, flovonoidy, dusíkaté sloučeniny, organické kyseliny, sacharidy, vitaminy A a C, třísloviny a silice. Chemický rozbor plodů potvrdil přítomnost různých anthokyanových barviv, karotenoidů, organických kyselin aj.

Listy, plody, kůra a kořen se používají proti vodnatelnosti, horečce, pro čištění močových a ledvinových cest, krve, neuralgiích, onemocnění horkých dýchacích cest.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy