REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Čekanka červená


(Radicchio, jak se jmenuje italsky) – salátová zelenina oblíbená nejen ve Francii, ale především v Itálii. Pochází z oblasti Trevisa v Itálii. Středomořská kuchyně zná několik druhů. Tvoří tvrdé hlávky a její červenobílé listy se používají ke zpestření všech fádně zelených salátů. Čekanku rozkrojíme na půlky nebo čtvrtky a můžeme je rovněž grilovat a podávat s různými omáčkami, vařit, dusit, péct, smažit.

Je minimálně kalorická (ve 100 g pouze 27 kalorií). Z minerálních látek obsahuje především fosfor, draslík, důležité pro látkovou výměnu, dále vitaminy C a A, podporující tvorbu tkání a růst vlasů. Hořké látky jsou uloženy především v žebroví listů a působí příznivě při žaludečních a zažívacích potížích.

Na pultech se vyskytuje od října do března. Nepoškozené hlávky vydrží v chladu a suchu až dva týdny. Žebroví listů se obvykle vyřízne, protože obsahuje nejvíc hořkosti. Té se můžeme zbavit i tím, že ji namočíme na delší dobu do vody. Ovšem tím nám uplavou i cenné látky. Je velice chutná obzvláště se šťavnatým ovocem nebo s jemnými druhy sýra.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy