REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Carragenany


Jsou hydrokoloidové konstituenty určitých rudých mořských řas, které patří do druhu Rhodophyceae. Přibližně jsou známy pod jménem „irský mech“.

Carragenany byly v potravě a v medicíně používány již více než 600 let. Jejich moderní výroba byla zahájena na východním pobřeží Spojených států v letech 1930-40. Jsou extrahovány hlavně z druhů Euchema, Chondruse Crispus, Iridea a Gigartina. Klovatina je rozpuštěna v horké vodě, filtrována pro odstranění nečistot, nechá se usadit a pak se suší. Sušina se mele na jemný prášek a standardizuje se pro různé účely. Nemají žádnou nutriční hodnotu a pro praktické účely nejsou stravovány a vstřebávány.

Carragenany jsou používány v masném průmyslu jak pro pochutiny, tak při zpracování masa. Při pochutinách jsou používány k vytváření tvrdého gelu v konzervách jako např. ve Velké Británii nebo do jemné omáčky (šťávy), jak je tomu v Itálii. www.amerex.cz.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy