REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Careme Anton


(1784 – zemřel v roce 1833 ve Francii v Paříži ve službách knížete Rotschilda) – slovutný mistr kuchařství byl šéfem světoznámé kuchyně Rotschildovy. Nejslavnější kuchař všech dob.

Pocházel z 25 dětí a jeho štěstím bylo, že jej otec kameník vyhnal devítiletého na ulici. Stal se kuchařem a začal dělat zázraky. Specializoval se na moučníky a na monstrózní dorty. Jeho cukroví si objednával i Napoleonův ministr zahraničí Talleyrand-Périgord, pak pracoval u Alexandra I., prince Walesského, cara Alexandra, prince Wirtemberského i Ludvíka XVIII. Až 10 m2 zaujímala jeho města z cukru, rozmanitých těst, jezírka z chlazených bílků a cukrové bitevní lodi, z jejichž děl se střílelo. Barevné, ohromující a zřejmě leckdy i nepoživatelné. Zejména tam, kde Caréme zasazoval třeba voskové figurky do mandlového těsta či dřevěný chrám postřikoval šlehaným bílkem.

Mnoho zabýval se studiemi historickými kuchyně římské, vydav o ní dílo Historie de la table romaine, z ostatních prací vynikají: Maitre d´hotel francais a Le patissier pittoresque. Le cuisinier parisien. Le patissier royal parisien vydání z r. 1879). L´art de la cuisine francaise au XIX. Siecle.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy