REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Brunch (branč)


Je jídlo, které je víc než bohatá snídaně, ale přece jen méně než celý oběd. Jeho název je odvozen od písmen anglických slov breakfast (snídaně) a lunch (oběd). Podává se především v zahraničí a to nejčastěji v době od 10 do 11,30 hodin, ale nejpozději končí kolem druhé hodiny. Není žádoucí přísné společenské oblečení, vhodný je vtipný dar. Partnera bereme s sebou po svolení hostitele. V letních měsících a za příznivého počasí podáváme brunch na terase, na balkóně nebo zahradě.

Na stůl, ze kterého si každý sám poslouží, nachystáme ovocné šťávy, teplé nápoje podle obliby – čaj, kávu, mléko, kakao. Z kynutého těsta můžeme předem upéct houstičky nebo žemličky, které krátce před podáváním rozpečeme v horké troubě nebo remosce. K nim můžeme podávat sýrový nákyp, džem, med, kuřecí maso v zeleninovém rosolu, maso zapečené v listovém těstě nebo placičky z mletého masa se studenou rajčatovou omáčkou. Můžeme podávat i křepelčí vejce, polévky, ale i ovoce nebo jogurtový dezert.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy