REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bouillabaise (bujabéza)


Francouzská (provensálská) kořeněná specialita z různých druhů mořských ryb a jiného „ ovoce moře „, vařených v polévce. Silná rybí polévka pocházející z jižní Francie. Má obsahovat nejméně tři druhy ryb a až deset druhů koření. Má řadu krajových variant.

Vznikla z jediného pokrmu který se vařil na rybářských lodích ze zbytků a malých ryb. Dnes v moderní době se používají k přípravě jen nejlepší suroviny. Ryby (bývá až 7 druhů), humři a krevety, tomaty, víno, brambory, fenykl a šefrán. Podává se s chlebovými krutony a rouille (omáčka na základě Aioli s přidáním šafránu a ve hmoždíři utřené červené papriky).


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy