REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Borůvka černá, brusnice borůvka


(Vaccinium myrtillus) – nízký keřík s černou dužninou (borůvkou). Listy (Folium myrtilli) a nať (Herba myrtilli) obsahují třísloviny (až 11%), flavonoidy. Rostou nejen u nás, ale můžeme je také najít ve střední a severní Evropě, ale také v Americe a Asii. Plody ( Fructus myrtilli) obsahují vitamin B 1 a C (16 mg), který se neničí ani při výrobě borůvkového vína, mají 83 % vody, mangan (až 13 mg ve 100 g), vápník (16 mg), fosfor (15 g), železo (0,8 mg), draslík, vápník, třísloviny (až 7 %) a anthokyany, pektin, ovocné kyseliny, éterické oleje a barviva. Třísloviny působí svíravě a staví. V plodech a hlavně v listech jsou rostlinné inzulíny (glukoniny), což je látka snižující hladinu cukru v krvi.

V borůvkách je obsažená i látka pterostilben, která dokáže mimo jiné snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Informovali o tom vědci z americké chemické společnosti ve Filadelfii. Antioxidant pterostilben navíc pomádá regulovat množství cukru v krvi a je tak účinný v boji proti cukrovce 2. typu. Tento tým již dříve našel pterostilben ve vinné révě.

V sušené podobě se používají proti průjmům ( každou půlhodinu se konzumuje čajová lžička sušených plodů). Podporují regeneraci oční sliznice, mají blahodárný vliv na krevní oběh a obsahují také látky s antibakteriálním účinkem. Sbíráme je za suchého počasí. Nejvhodnější kombinace je s mlékem a cukrem nebo smetanou a cukrem. Dobře usušené borůvky jsou scvrklé, netřísní ruce a neslepují se v hrudky. Odvar z borůvkových listů snižuje hladinu cukru v krvi a používá se proto při léčbě cukrovky. Naše borůvky jsou žádané po celém světě, kam se dopravují letecky, aby neutrpěla jejich kvalita. Borůvky nesmíme dlouho skladovat. Jsou vhodné na mražení. Výzkum amerických lékařů prověřil účinky borůvkové šťávy, která pomáhá při léčení infekčních onemocnění močových cest především u starších žen. Výzkumu se zúčastnilo 153 žen, jejichž průměrný věk byl 78,5 roku. Po šest měsíců pily denně 300 mililitrů borůvkové šťávy a riziko onemocnění se snížili na polovinu. Ženy, které přesto onemocněly, se uzdravily podstatně rychleji než ty, které šťávu nepily.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy