REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Beaujolais


Franc. víno z kraje Lyon, temně červené víno plné chuti, svěží a lehké, vyráběné výlučně z odrůdy Gamay, ke zvěřině a k hovězímu masu.Beaujolais je rozsáhlé území ve francouzském Burgundsku, ležící přibližně 400 km jihovýchodně od Paříže.

Více než polovina všech vín vyprodukovaných ve vinohradnické oblasti Beaujolais se prodává jako „ vin de primeur „, to je víno vyrobené intenzivními postupy zvanými „ maceration carbonique „, umožňující, aby bylo na exportní trhy dodáváno vždy od třetího čtvrtka v listopadu. Známější je termín „ Beaujolais Nouveau „, který je jinak totožný s „ Beaujolais Primeur „. Toto víno se neskladuje, neboť od února ztrácí na své svěžesti. Celkem 38 vesnic má právo připojit k označení Beaujolais AOC (označení původu) i jméno své vesnice.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy