REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bankety


Bankety jsou slavnostní hostiny a stolování, hosté mohou mít předem určená místa, u stolu sedí, mají jednotné, předem určené menu (s výjimkou dietních pokrmů a vegetariánů), podávání nápojů je dle výběru.

Francouzsky banquet, je slovo, které má pravděpodobně svůj původ ve francouzském slově la banc, lavice. Výrazem banket se dnes označuje společné stolování při mimořádných, oficiálních, nebo slavnostních příležitostech, při kterých se jídla a nápoje podávají sedícím hostům. Při moderním banketním stolování byly lavice nahrazeny židlemi a stoly, kdysi zvané tabule, zase daleko praktičtějšími kulatými banketními stoly.

Doba zahájení je přesně určena, závěr je závislý na druhu akce. Aperitiv je podáván zvlášť nebo přímo u stolu. Při náročnějším banketu jsou hosté ke stolu uváděni dle předem stanoveného zasedacího pořádku. Káva a digestiv mohou být podávány na mísách a jeou obsluhujícími předkládány. Debarasování vždy najednou.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy